U organizaciji Filmskog ureda Zadar, u sklopu Dana Zadarske županije, danas je u Gradskoj knjižnici predstavljeno prvih godinu dana rada zadarskog filmskog ureda. 

Kroz kratku prezentaciju ravnateljica INOVAcije Vedrana Kevrić uvela je uzvanike, među kojima su se našli i župan Stipe Zrilić, predsjednica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija i predstavnik HGK Županijske komore Zadar Dinko Basioli, u sve reklame, glazbene spotove i filmove koji su tijekom prošle godine snimani na području Zadarske županije.

Svoja izuzetno pozitivna iskustva sa snimanja na zadarskom području s prisutnima su podijelile Ira Cecić, direktorica belgijskog dugometražnog igranog filma „Uzvodno rijekom" i Vanja Jambrović iz ekipe talijanskog dokumentarnog filma „Djevojke koje sanjaju more". 

Obje gošće, u razgovoru s moderatoricom Ivanom Zrilić, voditeljicom filmskog ureda Zadar, složile su se s činjenicom kako je Zadarska županija dugoročno mudro postupila otvaranjem filmskog ureda, prvog takve vrste u Hrvatskoj, zahvaljujući kojem su se filmske ekipe odlučile upravo za Zadarsku županiju.

-Scenarij nije nalagao gdje će naše glavne glumice otići na more, no činjenica koja nas je povezala upravo sa Zadrom bio je filmski ured, otkrila je Vanja Jambrović, naglašavajući kako je još jedna zanimljivost povezala priču iz filma sa Dugim otokom gdje je snimana druga polovica filma "Djevojke koje sanjaju more". -Kad su žene doznale da postoji malo selo uz more koje štuje istog sveca kao i njihovo selo u Italiji, Gospu od sniga, nitko ih više nije mogao natjerati da se predomisle, pojasnila je Jambrović. 

Koliko je zahtjevno bilo snimanje filma "Uzvodno rijekom" približila je Ira Cecić kroz priču o količini papirologije koju je bilo potrebno ishodovati kako bi se cijeli Ražanac zatvorio za posjetitelje. -Morali smo izmještati brodice koje nam nisu odgovarale za kadar, parkiralište je moralo biti zatvoreno nekoliko dana iako se radi o javnoj površini. Netko je morao odobriti prometovanje Zrmanjom. Sve to bilo bi nemoguće odraditi da nismo imali pomoć Filmskog ureda Zadar i lokalnih ljudi. 

Zaključak ove zanimljive prezentacije bio je nastavak dobre suradnje Filmskog ureda s domaćim i stranim filmskim ekipama, te dugoročno gledano odlična prilika za Zadarsku županiju da naraste gospodarski, ekonomski i turistički.