ZADAR - Dvostruko više stvari donijeli su Zadrani u Narodni muzej nego prošle godine za prigodni Pop up muzej u Noći muzeja. 

Kustosi su napravili izložbu njihovih uspomena koja je u Galeriji umjetnina izazvala veliko zanimanje građana koji su bili u pohodu na zadarske muzeje. 

Pop up pokazao im je prošlost Zadra digitaliziranim foto zapisom Ante Brkana, a život Zadrana kroz različite predmete, fotografije, pisma, odjeću, među kojom su sačuvali „ređipete" i kupače kostime, a donijeli su čak namještaj i igračke . I sve to uz glazbu 60-tih prošlog stoljeća koju je izvodio bračni par iz Zadra.

Je li desetljeće u kojem su suknje bile kratke, kosa duga a nade velike, kako su ga doživjeli muzealci, odgovor su dali građani Zadra. 

Za starije je sinoć to bio podsjetnik, a za mlađe čuđenje.

Što je to spomenar, zbog čega se električna gitara mogla kupiti jedino u Šibeniku, kakav je to ručni kalkulator, što su to savjeti za praktične domaćice, kakve su ploče, kakav gramofon... sve su to pitanja s distancom vremena. 

A tek izložena pisma iz vojske, pisma zadarskih iseljenika, opis stvari koje je koristio Zadranin koji je cijeli svoj radni vijek proveo u Tvornici duhana, koja je bila stara više od sto godina. Odavno je nema kao ni starog, dobrog Bagata. 

Kako je izgledao đir tada mladih Zadrana, a kako su izgledali  muzičari i sportaši Zadra?
I na znanje svima: postoje foto-dokazi da je Planinarski dom na Paklenici otvoren 1963. godine. Bile su to, doista godine velikih nadanja!