ZADAR - U splitskom HNK odustalo se od postavljanja drame Dom Bernarde Albe, jer je to komad koji zahtjeva redateljsku ideju i smjelost u viđenju dramske zadatosti, kazao nam je intendant Goran Golovko, nakon zadarske premijere djela Frederica Garcie Lorce, napisanog 1936. godine.

Bio je to izazov i Draženu Ferenčini, redatelju zadarskog suvremenog izdanja Doma Bernarde Albe, koji je sudeći prema reakciji premijerne publike, uspio uspostaviti vezu s gladateljima u priči iz konzervativne Španjolske iz Francovog doba.

Najnovija zadarska premijera, 41 godinu poslije ima poveznicu u Jasni Ančić koja je tada, kao studentica, glumila jednu od kćeri, a sada kao zrela žena naslovnu ulogu.

Predstava je napravljena i prigodničarski, za 70 godina zadarskog kazališta, tako da je "uvezala" zadarske glumice svih generacija. Konceptualno je posve prilagođena gledatelju novog doba: izvedbom na jednostavnoj i odlično riješenoj sceni simboličke razine (Ivo Nižić i Dinka Jeričević), do sjajnog izbora glazbe (Nebojša Lakić), pogođene kostimografije (Marija Šarić Ban), pa do erotiziranih elemenata glumačke izvedbe. Glumica Mira Zara Burčul iskazala je to govorom tijela, šetnjom po sjedalicama obnaženih grudi, a najmlađa Lucija Matković predočila je skrivenu žudnju kao osviještena žena.

Tihana Lazović se prvi put pred domaćom publikom predstavila kao kompletna glumca koja uz to sjajno pjeva. Pjesma „Da mi je umrijeti" bila je mnogima u publici ugodno iznenađenje. Osim što ju je izvodila klapa Zadranka, omiljena je to pjesma zadarskih lutkara, a osobito nedavno preminulog glumca Zdenka Burčula, čija kći Mia Zara Burčul nije mogla suzdržati suze na kraju premijere. Pjesma je vezana uz Tihaninu ulogu tragične kćeri Adelde, a glasovno joj je pomogla Anđela Čurković Petković. Njoj je odlično legla uloga Poncije, sluškinje i savjetnice majke Bernarde Albe. Žana Bumber,  u ulozi šepave kćeri Martirije, bila je uvjerljiva u borbi sa svojom prikrivenom strasti, ljubomorom ali i zločestoćom. Jedina gošća među Zadrankama, zagrebačka glumica Helena Kalinić osvojila je publiku svojom glumom najstarije kćeri Augustie kojoj se jedino smiješila sreća s muškarcem i životom izvan zidina mračnog doma.

A za sve je bila "kriva"uzavrela ljetna vrućina kojoj nije mogla odoljeti niti udovica i stroga majka Bernarda u strahu od ogovaranja njezinog poštenog doma. Premijera tog Doma zamalo je bila i na rođendan Jasne Ančić kojoj se ostvarila jedna od najvećih želja: uprizorenje Doma Bernarde Albe s kojim je započela svoju glumačku karijeru, ali je posve sigurno neće završiti.