ZADAR- Imamo festival koji je i međunarodni, a ima filmski dio i kazališni dio, te koncerte, jako je puno toga sažeto u ova tri dana. Ali na prvom mjestu su knjige, kazao je Želimir Periš, zadarski književnik, član udruge ZaPis, te jedan od utemeljitelja KaLibar Bestival, Festival književnosti i kulture.
Mala oaza duha na Poljani Branka Stojakovića i treću godina ostala je poluprazna nerazmjerno vrijednosti jedinog autentičnog festivala u Zadru. Tim više kad se zna kako na zadarskom sveučilištu postoji odjel hrvatskog jezika i kroatistike te književni klub studenata.
Malo je onih koji su otkrili kako u srcu Poluotoka mogu uživati u književnoj riječi, slušati i vidjeti plejadu hrvatskih književnika mlađe generacije, oplemeniti se, ali i nasmijati kao što je to bilo sinoć u društvu splitskih književnika Edija Matića i Bobe Đuderije, koji su izrazili zahvalnost što su pozvani u Zadar. Tome trebati dodati i glazbu zadarske urbane scene koju su izvodili Nimbus i Gatos del Mundo.

Dodir sa svjetskom scenom i ove je godine, nakon lanjske izložbe "Bitnika," priredio Dubrovčanin Vojo Šindolić koji je predstavio poeziju dobitnika anajveće američke nagrade, književnika Lowrenca Ferlinghettija.