Iz Ministarstva  kulture najavili su kako će se 31. srpnja 2015. godine u 19 sati održati svečanost  povodom zatvaranja projekta „Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrana" financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009.

 

Osnovna ideja projekta bila je obnova najznačajnijeg i najvećeg spomenika turskog graditeljstva u Hrvatskoj - hana Jusufa Maškovića - kao i njegova revitalizacija sadržajima potrebnim za ekonomski oporavak mjesta. Han će biti višenamjenski kompleks u kojem će biti mali hotel, trgovine, zbirka lokalnih arheoloških nalaza, restoran, prostor za razne kulturne, znanstvene, turističke, gospodarske manifestacije i skupove. Takav sadržaj omogućiti će financijsku održivost spomenika kao i gospodarski razvoj mjesta. Radovi obnove Maškovića hana u potpunosti su završeni, ishođena je uporabna dozvola i u tijeku je priprema za provođenje aktivnosti predviđenih Marketinškim planom Agencije Han.

Maškovića han u Vrani ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i kulturnog dobra od nacionalnog značaja te je upisano u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z-1230 i na Listu kulturnih dobara od nacionalnog značaja pod brojem N-38.

Maškovića han izrazito je monumentalna i reprezentativna građevina pravokutnog tlocrta i zauzima površinu više od 3000 m2. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova. Unutrašnji prostor podijeljen je na dva dijela: veći predviđen za smještanje i ugošćavanje putnika namjernika te nešto manji vjerojatno namijenjen da bude rezidencija samog vlasnika Jusufa Maškovića. U han se ulazi kroz utvrđena vrata smještena u prizemlju glavne stambene zgrade. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon - šedrvan- rastvoren lukovima, pod kojim se nekad nalazila česma s vodom. S južnog zida smješten je niz konaka - soba a svaka je imala svoj kamin. Nasuprot konaka su ostaci gospodarskih zgrada i kupališta - hamama. Na obodnom zidu manjeg dvorišta sačuvan je niz niša - kamina koji se izmjenjuju u pravilnom ritmu s uskim otvorima puškarnica. Islamski građevinski element naročito se prepoznaje u obliku lukova koji su oštri, zidani vrlo precizno klesanim kamenom.

Ugovorena vrijednost projekta iznosi 2.638.086,10 €, od čega su 75 posto EU sredstva, a 25 posto je nacionalno sufinanciranje (Ministarstvo kulture). Projekt se provodio kroz četiri ugovora: ugovor za izradu projektne i natječajne dokumentacije, ugovor za izvođenje radova obnove, ugovor za nadzor radova obnove i ugovor za izradu marketinškog plana Agencije Han i plana gospodarskog razvoja mjesta Vrana.
Nositelj projekta je Ministarstvo kulture, krajnji korisnik je općina Pakoštane koja je osnovala Agenciju Han za upravljanje ovim kulturnim dobrom. Stupanjem na snagu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske Komisije u vezi s nacionalnim programom za Hrvatsku (NN-Međunarodni ugovori br.:5; 04.08.2010.), Ministarstvu kulture su, u okviru programa IPA 2009 - komponenta pomoć u tranziciji i jačanje institucija, odobrena financijska sredstva za projekt ˝Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane˝. Odobrenju projekta prethodila je izrada pripremne dokumentacije u sklopu partnerskog projekta Ministarstva kulture, Europske komisije i Vijeća Europe: Joint Programme on the Integrated Rehabilitation project Plan/ Survey on the Architectural and Archeological Heritage - IRPP/ SAAH, izrada idejnog projekta i osnivanje Agencije Han kao upravljačkog tijela.

Nazočnima na svečanosti 31. srpnja 2015. godine obratit će se:
Alen Kajmović, zamjenik ministra kulture,
Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije,
Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane.