U sklopu Dana otvorenih vrata OŠ Voštarnica, koji se odvijao u HNK Zadar 13. svibnja, nastupila je i plesna skupina Alma de bohemia koja je publiku oduševila tangom. Mnoge ljude oduševljava taj ples, no koliko ih u Zadru uopće zna da postoji mjesto na koje mogu doći i (naučiti) plesati tango?

Našu svestranu umjetnicu Anu Kolegu imali smo prilike vidjeti na sceni te večeri u HNK Zadar. Kad kažemo svestranu, to doista i mislimo. Ana se zadnjih godina bavi pjevanjem, a kako vidimo i plesom. Odlučili smo doznati nešto više o njenoj vezi s tangom i njegovoj vezi sa Zadrom.

Prije svega, zašto tango? Ta glazba i ples jednostavno su me dirali čim sam čula i vidjela, ta energija i ta kombinacija u kojoj plešete sa partnerom u skladu, a s druge strane iako se morate potpuno predati svom plesnom partneru i stvoriti povjerenje, morate u isto vrijeme i biti potpuno oslonjeni i sigurni u sebe, otkrila nam je Ana. Zatim ta visoka napeta energija koju zahtjeva taj ples, brzina povezana sa melakolijom, te krajnosti i neiscrpna mogućnost kombinacije i igre, kroz zanimljive i različite ritmove, sve to navelo ju je da i sama zapleše tango, a sada kad ne pleše, jednostavno joj fali, kaže u smijehu.

Ana nam je otkrila da je plesati tango počela u zadarskom plesnom klubu „Tango", kojeg vode Đana Selimović i Ivica Crljenko. Tu se, kako kaže, potpuno zarazila tangom. Oduvijek ju je privlačio taj ples i bila je iznenađena, a istovremeno sretna kad je otkrila da u Zadru postoji klub koji s puno ljubavi i entuzijazma razvija taj ples. Put ju je zatim odveo do Sare Grđan i Ivana Terrazasa, koji su doselili iz New Yorka u Zagreb, pa je pohađala privatne sate plesa, a usput bi ulovila i pokoju plesnu radionicu. Očito ju je zaraza zvana tango posve preuzela, pa je pošla sve do Argentine gdje se može zaista osjetiti kako se živi taj ples i glazba. Tamo je provela nekoliko mjeseci, a kad se osjetila spremnom, odlučila je svoju ljubav prema tangu podijeliti i s drugima.

Tako je nedavno održala i prvu radionicu u Zadru i razveselila se odazivom sugrađana. Nedugo nakon toga se otvorila prilika i za ovaj nastup u sklopu Dana otvorenih vrata OŠ Voštarnica, pa su se okupili ljubitelji tanga i uživali kreirajući i vježbajući svoj plesni broj.

Kad se o plesu radi, a posebice ovako nevjerojatnom, strastvenom i posebnom, kako Ane kaže, ljubav prema plesu i pokretu je tako jaka da nije problem odvojiti vrijeme, a pozitivna energija se prenosi i na publiku. Reakcije nakon nastupa u HNK nisu izostale. Prema Aninim riječima, skupina Alma de bohemia dobila je izrazito pozitivne reakcije publike.

Trenutno u Plesnom klubu Tango, koji djeluje u Zadru, ima 60-ak a možda i više polaznika i svi zainteresirani koji bi voljeli zaplesati tango mogu se javiti. Upravo i ima jedna grupa početnika, tako da čak i u ovo doba godine nije kasno priključiti se, ukoliko postoji volja i želja.

Kao odlična uvertira u svijet tanga, biti će i sjajan tango događaj. Vikend koji je pred nama, u Zadar stižu Sara Grđan i Ivan Terrazas koji će održati radionice, a u subotu će imati javni nastup na Narodnom trgu između 20,30 i 23 sata. Svi zaljubljenici bi trebali pogledati njihov nastup, kaže Ana i dodaje, oni su fenomelan plesni par na svjetskoj razini koji nastupaju po najvećim svjetskim festivalima, bit će odlično!

Za kraj Ana je poručila kako se veseli daljnjem radu s kolegama iz skupine Alma de bohemia, a razmišlja i o tome da okupi ekipu ljudi koja bi bila zainteresirana za sviranje. Stoga, ako volite tango i k tome ste glazbenik, javite se i priključite se nekom od budućih projekata.