U HNK Zadar, u ponedjeljak 9. ožujka igra monodrama „Solange", autorice, redateljice i izvođačice Blanke Bukač Krznarić, koja potpisuje i sve ostale segmente realizacije predstave. Zamišljena je kao nastavak remek-djela, drame "Sluškinje" koju je 1947. godine napisao Jean Genet inspiriran stvarnim zločinom.

Nositeljice radnje su sestre Solange i Claire i njihova gospodarica, bogata, svemoćna Gospođa. Sestre u svom životu nemaju drugog izbora osim da rade kao Gospođine sluškinje. U službi su već deset godina. U njihovom životu postoje još samo duboka bol, praznina, očaj, ogorčenje, svakodnevna poniženja, mržnja, ljubomora i frustracije: pustinja u kojoj su mržnja i ljubomora prema Gospođi, začudno, njihova jedina oaza. Odnos dviju sestara je složen. Neuspjeli pokušaj ubojstva Gospođe još ga više dramatizira i naglašava. Očaj zbog tog neuspjeha prisiljava Claire na samoubojstvo.

Monodrama „Solange" donosi nastavak priče o jednoj sestri, koja je ostala potpuno sama. Očekuje dolazak policije. Nakon kratkotrajnog smirenja kroz naučenu igru imitiranja Gospođe, kroz sjećanja, analizu, samo-ispovijed i pranje nogu, opet počinje paničariti. Da bi pobjegla od panike i tjeskobe, ona ponavlja obred. Upravo u obredu iz kojeg je i nastalo kazalište, u posvećenoj igri Solange opet pronalazi svoje trenutno utočište.

Blanka Bukač Krznarić o „Solange":

Ne istražujem samo poremećenu psihologiju, narušene međuljudske odnose, duševni, emocionalni i mentalni poremećaj, nego i samoću i žrtvu. Samoća je individualna, to je čudesna vlastitost koja nam se u današnje vrijeme, nažalost, nameće kao nužnost očuvanja naših integriteta, kao odgovor na legalno opravdanu pljačku naših pravih osobnosti.

Moja misija kao kompletne autorice predstave „Solange" jest ukazati na apsurd suvremenog načina života, na besmisao postojanja svakog od nas ukoliko se i dalje uporno ustraje samo na profitu, na galopirajućem materijalizmu koji za sobom povlači sustavno duhovno, moralno i kulturno osiromašenje i propadanje, ubrzano nazadovanje ili bolje rečeno, nestajanje svega ljudskoga, nestajanje nas samih, naših identiteta, identiteta našeg društva, kulture i života kakvog smo ga nekoć živjeli u određenoj zajednici. Ukazujem i na borbu svih nas protiv nas samih, na unutarnje konflikte svakoga od nas kroz sve vrste pokušaja prilagodbe našoj turbulentnoj zajedničkoj stvarnosti.

Naše društvo je u posljednjem stadiju teške bolesti raspadanja, potpune dezintegracije. Svaka akcija, inicijativa i program uglavnom se pokazuju neučinkovitima, postaju i ostaju sami sebi svrhom.

Monodramu "Solange" pogledajte u ponedjeljak, 9. ožujka s početkom u 20 sati u HNK Zadar. Prodaja ulaznica je na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 i 18 do 20 sati.
Cijena ulaznice iznosi 30 kuna.