ZADAR - U Gradskoj Loži u Zadru, Arheološki muzej Zadar priređuje u ponedjeljak, 2. veljače izložbu Ars amatoria - Ljubav i erotika u starom Rimu.

Autorica izložbe i kataloga je dr. sc. Kornelija A. Giunio, voditeljica Antičkog odjela AMZd. Kroz 22 panoa i bogati katalog, autorica priča priču o ljubavi i erotici u starom Rimu, nastojeći destigmatizirati stari Rim kao sklon razvratnosti i perverznosti, kakvim se često prikazuje, te otkriti istinu ili barem dio istine o ljubavi i seksualnosti u starom Rimu. Erotika, odnosno seks i seksualnost, česta su tema u rimskoj umjetnosti i književnosti, ali je u stvari u potpunosti pogrešan stav da su Rimljani bili opsjednuti seksom ili da su bile neograničene seksualne slobode. Prije bilo kakve osude potrebno je dobro poznavanje rimske kulture i civilizacije, religije, običaja i društva.

Takav ugled su stekli zahvaljujući nekim antičkim izvorima, ali ponajviše holivudskim filmovima i otkrićima "šokantnih" slika u Pompejima, a ne stvarnim životom starih Rimljana koji su rijetko imali prilike za neke seksualne izopačenosti. Većina Rimljana naporno je radila, vjenčavali su se mladi i bili uglavnom vjerni u braku.

Izložba će biti otvorena od 2. do 17. veljače, uz Karneval i Valentinovo.

U prostorima Arheološkog muzeja Zadar, autorica, dr. sc. Kornelija A. Giunio,  11. veljače održati će i prigodno predavanje pod istim naslovom !