Nakon više od deset dana pročelnik za kulturu Radovan Dunatov nije se udostojao odgovoriti na naš pisani upit hoće li Zadar sudjelovati u hrvatskoj kandidaturi za europsku prijestolnicu kulture.


Odluku o tome početkom prosinca najavio je nakon donošenja proračuna jer kako je tada poručio kandidatura košta. Proračun je usvojen s rezovima u kulturnoj rubrici, a Dunatov još uvijek šuti. Niti na naš ponovljeni upit o članovima odbora ne odgovara na ponovljeni upit, upućen preko čak dvije glasnogovornice gradske uprave, koje nemoćno sliježu ramenima ili se na javljaju na službene telefone.
Taj smo upit postavili nakon što je pročelnik u Zadarskom listu izjavio kako će Grad Zadar predati kandidaturu do roka kojeg je odredilo Ministarstvo kulture. Kakvu? Još smo u stanju razmišljanja, izjava je osobe koja više od 20 godina kreira kulturnu politiku Zadra.
Pitali smo relevantne osobe iz zadarskih kulturnih ustanova jesu li možda pozvani u „ekipu" za kreiranje programa i čuli kako su se nudili pročelniku Dunatovu koji izgleda još razmišlja.
U istoj izjavi Dunatov tvrdi kako će Varaždin dobiti kandidaturu, jer je to valjda politička odluka koju će donijeti HNS-ova ministrica kulture. Nema veze što se Rijeka razvila cijeli sustav kandidature s internetskom stranicom, što Split "upire" da preko takvog projekta nadmaši Dubrovnik u turističkim dosezima, a da ne govorimo o manjim kulturnim sredinama RH.


Zadar ima kulturnu baštinu i to je očito dovoljno u glavama onih koji zanemaruju ljudski potencijal. Upravo bi društveni kapital trebao biti najveća vrijednost zadarske kandidature, kazala je nedavno na jednoj tribini Jadranka Pelikan, čija konzultantska tvrtka Pelikan Consult radi na strategiji kulturnog razvoja Zadarske županije.


Javili su se i kulturni entuzijasti, poput Igora Cecića, ravnatelja Glazbene škole Sv. Benedikta koji sa svojim ansamblom Ars Cantabile organizira koncert u kazalištu pod motom „Dođite i zaljubite se u ideju Zadra kulturne prijestolnice". Postoji i Facebook grupa pod nazivom Zadar - EU prijestolnica kulture 2020.
- Želja nam je da tim događanjem osvijestimo građanima kako bi to bio „vjetar u leđa" za Zadar, ali i za njegovu okolicu. Nastavit ćemo s organizacijom takvih i sličnih događanja kako se vidjelo koliki je naš kulturni potencijal. Ujedno se stavljamo na raspolaganje i želimo pomoći u kandidaturi koju Zadar zaslužuje, rekao nam je Igor Cecić.