ZADAR - Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, jedina međunarodna institucija u Zadru, objavio  je natječaj za ravnatelja te ustanove kojoj je uz Ministarstvo kulture osnivač UNESCO.

Ravnatelja će imenovati ministar kulture RH, ali uz suglasnost koju daje direktor UNESCO-a. Na tim mjestima aktualne su dvije žene: ministrica Andrea Zlatar Violić i Irina Bokova, generalna direktorica te Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu.
Zato se i molbe na natječaj moraju dostaviti na hrvatskom jeziku i na jednom od službenih jezika UNESCO-a, engleskom ili francuskom.

Od kandidata se očekuje da prilože strateški plan i viziju razvoja  Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, koji se nalazi u kompleksu samostana Sv. Nikole.
Sve to razmatrat će Upravno vijeće na čijem je čelu rektor zadarskog sveučilišta dr. Ante Uglešić. U Upravnom vijeću te međunarodne ustanove troje je domaćih članova a dvojicu imenuje UNESCO.

Dosadašnji i prvi ravnatelj Centra za podvodnu arheologiju je dr. Luka Bekić, koji se doselio u Zadar.

On je u početku bio privremeni ravnatelja što je postao nakon natječaja za prvi mandat koji mu ističe 1. siječnja 2015. godine. U tom je mandatu dr. Bekić, koji se aktivno bavi istraživanjem i znanošću, ustrojiO taj jedini UNESCO-ov centar u Hrvatskoj, koji je u Zadru osnovan 2007. godine, kada ga je otvorio ministar kulture Božo Biškupić.