Izložba Bajkovita čipka Rusije priča je o vologodskoj čipki na batiće, najpoznatijoj čipki Rusije koja ima status nacionalnog kulturnog dobra.

Izložba Muzeja čipke iz Vologde gostuje u Narodnom muzeju u Zadru (odjel Muzej grada Zadra) od 3. lipnja do 31. kolovoza 2014.

Među eksponatima iz fondusa kolekcije Vologodskog državnog muzeja uz same panoe čipke nalaze se i odjevni predmeti (haljine, bluze, šalovi, večernji ogrtači), ukrasni prekrivači i stoljnjaci. Uzorci su rađeni po predlošcima poznatih slikara kojima se stvara ozračje čipkaste čarobne bajke. Izložba Bajkovita čipka Rusije iznenedit će posjetitelje raznolikoćšu prikazanih tema motiva u kojima su vizualizacije ptica i cvijeća iz mašte, bajkovitih bojarskih kuća i hramova najvažniji kompozicijski elementi. Za vologodsku čipke specifične su velike dimenzije eksponata koje posjetitelje neće ostaviti ravnodušnim.

Ovo gostovanje Muzeja čipke iz Vologde rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje s Udrugom Intermezzo, tokom koje je hrvatska čipka u više navrata gostovala u Rusiji.

U organizaciji izložbe sudjeluju: Udruga Intermezzo, Muzje čipke iz Vologde i Narodni muzej u Zadru.