U ponedjeljak, 30. rujna 2013. godine udruga "Zadarske klape" organizira predavanje dr.sc. Joška Ćalete pod nazivom "Božićni napjevi, pjesme i kolende u klapskim izvedbama; iskustva iz Zadarske županije".

Predavanje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru, s početkom u 19 sati.

Dr.sc. Joško Ćaleta istaknuti je etnomuzikolog, dirigent i glazbeni pedagog, koji se u okviru Instituta za etnologiju i folkloristiku sustavno bavi vokalnom glazbenom tradicijom dalmatinskog primorja i zaleđa.

U posljednjih dvadesetak godina koncerti božićnih napjeva postali su integralnim i aktualnim dijelom klapskih koncertnih repertoara; brojne klape inspirirane najradosnijim (i glazbeno najkomercijalnijim) dijelom godine odlučuju se za predstavljanje domaćih i svjetskih glazbenih brojeva inspiriranih slavnim povijesnim događajem. Tisućljetna tradicija štovanja ovog događaja ostavila je niz glazbenih stilova i žanrova duhovne i svjetovne tematike kojima se posebno lokalno stanovništvo glazbeno očituje o ovom događaju.

Prostor Zadarske županije klasičan primjer lokaliteta na kojem više različitih stilova i žanrova pridonosi formiranju suvremene glazbene tradicije u procesima prepoznavanja i isticanja glazbeno-stilskih idioma specifičnih za pojedine lokalitete, posebno za one ruralne. Isto se odnosi i na stvaranje „novog" božićnog repertoara koji u klapskom izričaju sve češće zauzima pozicije standardnog repertoara.

Prateći tradicijske (glazbene) fenomene, njihovu prisutnost i mijenu u pojedinim sredinama, današnji etnomuzikolozi često svojim postupcima direktno modificiraju tijek egzistencije pojedinog glazbenog fenomena upozoravajući na njegovu vrijednost i značaj za zajednicu. Tako će i autor ovog izlaganja svojim osobnim iskustvima (od 1997. do danas) terenskog istraživanja u Zadarskoj županiji pokušati konkretno ilustrirati ulogu (primijenjenog) etnomuzikologa u prepoznavanju lokalnih tradicijskih kulturnih idioma u svrhu javnog koncertnog predstavljanja i inkorporiranja u standardne klapske repertoare.