Četiri zadarska folklorna društva: KUD "Sv. Jeronim" - Vlašići, KUD "Privlaka" - Privlaka, KUD "Sv. Šime" - Rtina i KUD "Radovin" - Radovin putuju u srijedu na svjetsko prvenstvo folklora u Burgas, Bugarska (World Folklore Championship 2013).

Nakon što su prošle godine Livio Marijan i Ivica Dundović osvojili zlatnu medalju i nagradu publike na Europskom prvenstvu folklora u Burgasu, stekli su pravo na sudjelovanje u svjetskom prvenstvu koje se održava od 25. 08. do 1. 09. 2013. Ovom prigodom predvode četiri KUD-a iz zadarske županije koji će debitirati za medalju na ovom jedinstvenom prvenstvu u svijetu na kojem ove godine nastupa preko 80 folklornih skupina sa svih pet kontinenata. Naši folkloraši nastupit će s tradicionalnim vokalnim pjevanjem sjeverne Dalmacije koje se sastoji od raznih stilova pjevanja: orcanje, staro dvoglasje u varijantama s otoka i zaleđa, pjevanje na bas i dalmatinsko akordsko višeglasje, a izvodit će i tradicionalna kola našeg kraja. Posebnost njihova sudjelovanja na svjetskom prvenstvu je i koncert glagoljaških napjeva kojega će zajedno održati u dva grada - Nessebaru i St. Vlasu, na kojem će pjevati najzanimljivije glagoljaške napjeve od Istre do južne Dalmacije. Koncert je prvi takve vrste u Bugarskoj, održava se izvan konkurencije festivala a budući je glagoljica bila prisutna u najranijoj povijesti bugarske kulture, za ovaj koncert vlada veliko zanimanje u tamošnjoj kulturnoj javnosti.

S folklorašima putuje i zadarski etnolog Livio Marijan koji će bugarskoj javnosti predstaviti jedinstvenost starohrvatske glagoljaške baštine. U realizaciji putovanja pomogli su Ministarstvo kulture, Grad Zadar i Županija, Grad Pag, Općine Privlaka i Ražanac, turistička zajednica te brojni drugi sponzori.