Osnovna glazbena škola sv. Benedikta koncertom u povodu Dana škole i blagdana preminuća sv. Benedikta proslavila je mali jubilej - pet godina rada.

Škola je pokrenuta u drugom polugodištu školske godine 2008./09. u prostoru ženskog benediktinskog samostana sv. Marije u Zadru, a njeno osnivanje leži na dugoj tradiciji privatnog podučavanja koje su sestre benediktinke održavale u samostanu, ali i ženskog liceja koji je uspješno djelovao do Drugog svjetskog rata. U prvih pet godina djelovanja škole, od početnih 24 učenika, ova škola danas broji stotinjak polaznika i 26 predškolaca.

- Tradicija neformalnog glazbenog školovanja dugo je postojala u samostanu sv. Marije, a s vremenom stvorili su se fizički i materijalni uvjeti, ali što je najvažnije i dobra volja, za pokretanje osnovne glazbene škole. Prvi prostor sređen je u jednom krilu samostana, dobili smo dopuštenje od Ministarstva obrazovanja i tako smo počeli s radom, a ove godine završava nam i prva generacija šestaša koju čine učenici prve generacije od kojih su neki poduku primali od sestara i prije otvorenja škole, kaže ravnatelj Igor Cecić ističući kako je jedan od ciljeva pri osnivanju škole bio i doprinos oživljavanju Poluotoka.

Po otvorenju u školi su podučavani glasovir, gitara i violina, a nakon pet godina učenici u školi primaju poduku iz sedam instrumenata, naime, u društvo navedena tri u međuvremenu su stigle flauta, oboa, klarinet i harmonika. Trenutno u školi djeluje 14 profesora, dok se svake godine na upisu ukupan broj učenika poveća za dvadesetak. Iz tog razloga škola je dobila i novi prostor u susjednoj zgradi.

- S obzirom na povećanje broja naših polaznika brzo smo prerasli prvotni prostor te smo uselili u susjednu zgradu koja je dugo pripadala samostanu, a koju su nedavno ponovno otkupili te je sređena, renovirana i potpuno opremljena i prilagođena za djelovanje suvremene glazbene škole. U tom prostoru samostan uskoro osniva i dječji vrtić, ističe Cecić.

Tijekom koncerta koji je u četvrtak održan u punoj Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru ravnatelj Cecić iznenadio je dvoje učenika prigodnim darovima. Naime, oni će ostati upamćeni kao prvi natjecatelji Osnovne glazbene škole sv. Benedikta koji su sudjelovali, i ostvarili odlične rezultate, na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Na regionalnom natjecanju sudjelovali su ove godine učenica Ana Kardum na glasoviru, koja je za svoj nastup dobila vrlo visoko priznanje te učenik gitare Marko Meštrović koji je osvojio treće mjesto.

- Osim što su ovi učenici dobili dodatan podstreh za rad, na njihovom primjeru, dobila su ga i ostala djeca. No, nama je najdraža bila upravo reakcija ostalih koji su pokazali sreću zbog svojih školskih kolega. U školi pokušavamo uz učenje glazbe u djeci pobuditi prijateljski, kolegijalni duh, družimo se, idemo na izlete, nedavno smo za učitelje i roditelje imali duhovnu obnovu - imamo malo posebniji pristup, ali nailazimo na plodno tlo, zaključuje Cecić s nadom da će se uspješnih prvih pet godina nastaviti i dalje u budućnosti.