Tridesetak izlagača predstavilo se s oko 160 izložaka na izložbi otvorenoj jučer u Muzeju antičkog stakla u sklopu 3. festivala suvenira Zadarske županije. Festival koji u prostoru muzeja već treću godinu za redom organizira Udruga inovatora Zadarske županije iznjedrio je imena poput Antonije Gospić, obitelji Bašić ili Pletikosić koji svojim proizvodima, kao i ostali izlagači, predstavljaju autohtone i originalne zadarske suvenire.

Kako se moglo čuti, tijekom otvorenja izložbe inicijativa je prepoznata i od strane Obrtničke komore Zadar u čije ime je inovatore pozdravio Ivo Marin, ali i od strane Zadarske županije.

Izložbu je otvorio predsjednik Udruge inovatora, inače začetnik Festivala Rade Nekić.

- Ovaj festival suprotstavio se "kinezaciji" Zadarske županije, on predstavlja dušu naše županije i našeg čovjeka i dokaz je da imamo što pokazati, rekao je Nekić. Unatoč odličnom odazivu inovatora, ali i podršci od strane Obrtničke komore, Zadarske županije i drugih institucija Nekić je upozorio kako se nažalost izvan festivala malo govori i u javnosti malo zna o ručno rađenim suvenirima iako upravo oni predstavljaju kineski zid prema navali kineskih suvenira. Naravno jedan od najvećih problema je plasman na tržište pa upravo festival ima prijelomnu ulogu u promociji dotad nepoznatih proizvođača suvenira, odskočna je daska i prema većim svjetskim festivalima.

I ove godine, kako je intencija promocija i do tada nepoznatih proizvođača, na izložbi je predstavljeno desetak novih imena, a proizvodi jednog od njih, zlatne medalje izrađene u drvetu, uručene su uz zahvalnicu Muzeju antičkog stakla i Arheološkom muzeju Zadar za nesebičnu podršku u radu inovatora.

Izložba će u Muzeju biti postavljena do idućeg ponedjeljka kada će biti proglašeni najbolji suveniri za ovu godinu, također u MAS-u, a novost je ove godine da svi posjetitelji imaju priliku sudjelovati u izboru najboljeg suvenira. Naime, krenuvši od jučerašnjeg otvorenja, posjetitelji na glasačkom listiću mogu zaokružiti suvenire koji su po njihovu mišljenju najbolji i najkvalitetniji te svoj listić ubaciti u glasačku kutiju kako bi izbor bio što objektivniji.