Nenadmašan dizajn i mediteranski šarm Falkensteinerovog Hotel &Spa Iadera podigao se na novu umjetničku razinu. Iadera se od 28. do 30. rujna pretvorila u dom za pet vrhunskih akademskih slikara koji su sudjelovali u likovnoj koloniji koju su zajednički organizirali Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato Corde i Falkensteiner Hotel & Spa Iadera.

 

Slikari Josip Botteri Dini, Tomislav Buntak, Svjetlan Junaković, Koraljka Kovač i Maja Vidović su slikali na temu krajolika, a njihova su djela izložena na prodajnoj izložbi u hotelu Iadera.

 

Glavna tema likovne kolonije bila tema pejzaža. „Pejzaž je iz vizure sakralnog umjetnika nastavak izražavanja drugim sredstvima: priroda, od najsitnijeg bića do svemirskih prostranstava, prenosi šapat stvaranja. Svijet i priroda, kako je opisano u Knjizi Postanka, izvorno su dobri, a svojoj će prvobitnoj dobroti biti privedeni i na kraju vremena. Biljke i životinje, palme i zvijezde, mudrije su od čovjeka, one svojim postojanjem svjedoče o vrhunskom umijeću Stvoritelja, kao i o njegovoj plemenitosti - daleko od čovjekove zbrke i nereda."

 

"Falkensteiner Hotel&Spa Iadera posjetiteljima osim odmora nudi i uživanje u kulturi, a ovom likovnom kolonijom doprinio je hrvatskoj suvremenoj likovnoj sceni. Ovo je tek prvi u nizu umjetničkih evenata koje planiramo raditi u našem hotelu i pokazao se punim pogotkom. Gosti su oduševljeni, imali su prilike razgovarati s umjetnicima, a neki od njih i sami su uzeli kist u ruke i prepustili se mašti.", rekla je general managerica Hotel&Spa Iadera, Yvonne Tesch.

 

„Privukla nas je ideja hotela Iadera koja je istovremeno kulturna i humanitarna. Drago nam je što smo imali priliku ponuditi gostima uživanje uz pogled na sakralnu umjetnost. Čak su se i sami gosti prihvatili kista te su slikali s puno srca. Imalo smo odlične uvjete za rad, od materijala, do osoblja hotela. Sve je bilo fantastično, a Iadera se od hotela odjednom pretvorila u atelje, a nakon toga i u galeriju. Falkensteiner je ovom trenutku doista svijet u malom.", rekao je ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu, profesor Josip Botteri Dini.

 

Uz pozdravne riječi generalne direktorice Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, gđa Yvonne Tesch, vlasnice Galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato Corde, gđa. Ksenije Abramović i likovnog kritičara i kustosa, Branka Franceschija, na otvorenju galerije gosti su uživali u posebnom kulturnom programu i dalmatinskoj pjesmi zadarske klape Ardura.