U sklopu proslave treće obljetnice postojanja Muzeja antičkog stakla u Zadru danas je na konferenciji za novinare predstavljen novi stari zadarski suvenir, jedan od najljepših suvenira - stakleni sv. Donat, koji je ponovno u ponudi.

Ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić rekao je kako će od danas u Muzeju antičkog stakla ovaj suvenir biti u ponudi u tri različite verzije, a također i crkva sv. Križa iz Nina.

Na konferenciji je bio i prof. dr. Pavuša Vežić, koji je prije 25 godina sudjelovao u osmišljavanju tog nekada vrlo popularnog suvenira, koji je s vremenom zaboravljen.

- Mile Mičin živio je u Zadru i imao je atelje na gradskoj tržnici u prolazu gdje se danas prodaju nekakve krpe, i bilo je puno simpatičnije nekada kad se moglo svratiti u njegov atelje i gledati njegova djela i njegovo crtanje, rekao je prof. dr. Vežić, prisjećajući se stvaranja suvenira prema ideji Mile Mičina.
Prof. dr. Vežić je sugerirao umjetniku da izbaci sve suvišno kada je u pitanju crkva sv. Donata i tako je tada nastao suvenir stakleni sv. Donat.

Suvenir nije bio u ponudi čitav niz godina jer je Mičin izbivao iz Zadra, između ostalog je boravio u Italiji. Po povratku u Hrvatsku, nastanio se u Vrpolju kod Knina, gdje je i dalje stvarao umjetnička djela, no samo po narudžbi Zadarske županije, Grada Zadra, Turisthotela, Tankerske plovidbe, Arheološkog muzeja u Splitu itd.

Na konferenciji se mogla čuti i ideja da bi u staklu uskoro mogla biti izrađena crkva sv. Nikole u Ninu.
Za sada dostupni suveniri u staklu prodavat će se u Muzeju antičkog stakla po cijenama od 230 kuna za veću izvedbu, 100 kuna košta manja izvedba, dok odljev u punom staklu košta 150 kuna. Crkvica sv. Križa prodaje se također po cijeni od 150 kn.