Gimnazija Jurja Barakovića dobitnik je ovogodišnje prve nagrade 11. županijske smotre Art dizajn 2012. čije je svečano otvorenje uz bogat učenički program održano jučer u Muzeju grada Zadra.

Rad "Zlatne naočale" kao pomagalo za otkrivanje zlatnog reza u prirodi i umjetnosti izradili su učenici 1.c razreda pod mentorstvom prof. Natali Miletić, a zlatni rez ujedno je bio i tema ovogodišnje smotre, inače punim nazivom "Zlatnim rezom po Europi". Druga nagrada pripala je učenicima Strukovne škole Vice Vlatkovića s radom "Europske zlatne mjere čovjeka" napravljenog u kombiniranoj tehnici.

Treća nagrada pripala je Ivoni Lepur, učenici drugog razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića za "Idejno rješenje Mona Lise". Na ovogodišnjoj županijskoj smotri prikazani su i radovi učenika iz drugih zadarskih škola, gimnazijama Franje Petrića i Vladimira Nazora, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Tehničke škole, Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, kao i škole organizatora - Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Županijska smotra Art dizajn prije jedanaest godina je pokrenuta na inicijativu Zadarske županije, a nakon dvije godine njeno organiziranje je preuzela Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Kako je svaka smotra određena nekom zadanom temom tako je i ove godine ona odabrana u obliku zlatnog reza.

- Namjera nam je potaknuti učenike naše škole, ali i svih srednjih škola Zadarske županije, da promišljaju o zlatnom rezu kao o jednoj poveznici kulturno-umjetničke baštine Europe kroz povijest, pojasnila je na otvorenju ravnateljica škole organizatora Marjana Bakmaz.

Mnogobrojnim okupljenima obratila se i ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, ističući značaj umjetničkog izražavanja za daljnji život učenika.

- Cilj ove smotre je djecu motivirati na kreativno i likovno izražavanje, stječući samopouzdanje koje će narednih godina koristiti u ostvarenje njihovih životnih ambicija. Takvo pozitivno iskustvo tijekom školovanja je najbolji put stvaranja cjeloživotne navike posjećivanja muzeja i kulturnih institucija koje svakako pridonose duhovnom razvoju svakog pojedinca, zaključila je Peroš.

Čast otvorenja izložbe pripala je Aniti Mijić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.