Kao posebni gost večeri, u Torontu na 12. Pjesničkim susretima hrvatske izvandomovinske lirike, nastupio je ugledni hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić. Ovim nastupom pred mnogobrojnom iseljeničkom publikom u Kanadi je obilježen Bilosnićev jubilej, 45. godišnjica umjetničkog djelovanja i 65. godišnjica života.

Manifestaciju, čiji je Bilosnić gost, organizirali su Zaklada za Hrvatske studije u Kanadi, Pjesnička udruga Hrvatske izvandomovinske lirike, New York, Hrvatska srednja škola, Mississauga, Toronto, i Hrvatski svjetski kongres. 

U prvom dijelu večeri, Nada Pupačić, predsjednica, i Ana Ganza, dopredsjednica Pjesničke udruge HIL, Ljubinko Matešić, generalni konzul RH u Mississaugi, te prof. dr. Vladimir Bubrin (Toronto) i prof. Helenu Burić (University of Waterloo, Kanada), otvorili su manifestaciju i predstavili jedanaestu zbirku HIL-a "Po utrtim putovima". Riječ je o zbirki koja donosi pjesnička ostvarenja pjesnike iz Amerike, Kanade, Europe i Australije, koji su ove godine zastupljeni na susretima: Ana Ganza (Canada), Ivan Gerich (USA), Nadica La Rosa (Danska), Jerko Matić (Slovenija), Ante Kalić Rava (USA), dr. Suzana Tkalčić (USA) i Anica Zdunić (Austrija). Nastupili su mnogi i pjesnici s ranijih susreta.

U drugom dijelu večeri u dvorani crkve "Hrvatskih Mučenika" u Mississaugi, u petak 13. travnja 2012., predstavljena je Bilosnićeva knjiga sabranih poema "Hrvatska ogrlica", izdata 2010. godine u Zadru s predgovorom Božidara Petrača, predsjednika Društva hrvatskih književnika. Uz autora o knjizi su govorili prof. dr. Ivanka Madunić Kuzmanović i Ana Ganza, te Anton Kikaš koji je Bilosniću za jubilej uručio i prigodan poklon. Između ostalog, istaknuto je kako Bilosnić u svojim poemama razradjuje domovinsku tematiku, i to ne samo na temelju rodoljubnih osjećaja, već poetske zainteresiranosti prema umjetničkoj i književnoj baštini hrvatskog jezika. Bilosnićeve poeme Vila Velebita, Štit(i) slovo hrvatsko, Krik i Ogrlica, koje se nalaze u predstavljenoj knjizi, istaknuto je, rijedak su brevijar u suvremenom hrvatskom pjesništvu. Nije stoga čudno što su djelovi nekih Bilosnićevih poema našli mjesto u antologijama hrvatskog domovinskog pjesništva od najranijih dana do danas.

Ovo je bila prilika da se u krugu pjesnika izvandomovinske lirike i mnogih naših ljudi u svijetu obilježi i 45. godisnjica umjetničkog djelovanja Tomislava Marijana Bilosnića. Govoreci o nesvakidašnjoj svestranosti Bilosnićeve umjetničke preokupacije, na večeri su predstavljene i poema Vukovar, knjiga dokumenata "Zvonko Bušic", te Bilosnićev izbor pjesama Wrought Silver (Kucano srebro) na engleskom jeziku. Kao kruna svega najavljena je i kao maketa predstavljena najprevodjenija Bilosnićeva zbirka "Tigar" koja vrlo skoro izlazi u Sjedinjenim Drzavama za cijelo englesko govorno područje, u izdanju Xenos Books iz Novog Meksika.