U srijedu 7. ožujka HNK Zadar će ugostit HNK Split s predstavom "Smrt trgovačkog putnika" autora Arthura Millera te u režiji Dušana Jovanovića. U glavnoj ulozi je Mustafa Nadarević.

Hitovi velike trojke američkih dramatičara četrdesetih i pedesetih su godina na Broadwayu označavali apsolutni vrh američkoga kazališta, a u hrvatskim su teatrima bili rado igrani i veoma popularni: Williamsov Tramvaj zvan žudnja s problemom idealizacije svojeg izgubljenog američkog Juga i rodne kuće u kolonijalnom stilu; O'Neillovo Dugo putovanje u noć s obitelji Tyone koja se međusobno mrcvari; Millerova Smrt trgovačkog putnika,tragedija proizišla iz nepokolebljive vjere u mit da se čovjekova vrijednost mjeri kriterijem poslovnoga (materijalnog !) uspjeha. 

Ovo najpoznatije Millerovo djelo iz 1949. godine socijalna je tragedija i priča o gubitku identiteta, ali i o generacijskom konfliktu koje je odmah postalo hit, dobivši iste godine kada je napisano Pulitzerovu nagradu, a odmah sljedeće i Tonya.

Naslovnu ulogu Willyja Lomana, koji postaje žrtva američkoga sna o uspjehu i bogatstvu tumači Mustafa Nadarević.

O predstavi:

Willy Loman trgovački je putnik u dobi od 63 godine, koji nakon 36 godina rada dobiva otkaz. Svjestan teškog stanja u kojem se nalazi, osobito financijskog, a za koje će uskoro saznati i njegova žena Linda i sinovi Happy i Biff, Willy Loman odlučuje napraviti jedinu razumnu stvar - počiniti samoubojstvo i dobiti veliku svotu novaca od osiguranja.
Ono što ne zna jest činjenica da njegove sinove čeka vrlo vjerojatno jednako tmurna, bezperspektivna budućnost, ali i da mu sin Biff nikad nije oprostio što ga je zatekao u krevetu s drugom ženom. Willy Loman namjerno počini automobilsku nesreću...

Srijeda, 07. ožujka u 20:00, HNK Zadar
// drama//
HNK Split
Arthur Miller
SMRT TRGOVAČKOG PUTNIKA
redatelj: Dušan Jovanović

Asistentica redatelja i dramaturginja: Klavdija Zupan
Scenografkinja: Meta Hočevar
Kostimografkinja: Jelena Prokovič
Scenska glazba: Drago Ivanuša
Oblikovanje svjetla: Srđan Barbarić
Oblikovanje zvuka: Željko Mravak
Jezična savjetnica: Anita Runjić Stoilova

Uloge:

Willy Loman: Mustafa Nadarević
Linda: Snježana Sinovčić Šiškov
Biff Loman: Mijo Jurišić
Happy Loman: Goran Marković
Bernard Vladimir: Posavec Tušek
Ben: Marko Petrić
Žena: Andrijana Vicković
Charley: Trpimir Jurkić
Howard Wagner: Josip Zovko
Jenny, Bernardova tajnica: Tajana Jovanović
Stanley, konobar: Duje Grubišić
Mrs. Forsythe: Anastasija Jankovska
Mrs Leta: Andrea Mladinić