Službeni program ovogodišnjeg izdanja međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji se održava od 9. do 19. veljače donosi 23 filma od kojih 18 konkurira za Zlatnog i Srebrnog medvjeda, ističe se na mrežnim stranicama festivala u čijem se programu svake godine nađe oko 400 filmova, uglavnom međunarodnih ili europskih premijera.

Festival 9. veljače otvara francuska drama Zbogom, kraljice Benoita Jacquota koja se bavi početkom francuske revolucije, s Dianom Kruger u ulozi kraljice Marije Antoinette. Riječ je o adaptaciji istoimenog romana Chantal Thomas koji će u Berlinu imati svoju svjetsku premijeru.

Na popisu zvijezda koje ove godine glavni program Berlinala dovodi u taj grad nalaze se među ostalima Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, Clint Eastwood, i Jennifer Lopez.

 

Vrlo praćeni program Panorama donosi 53 dugometražna, mahom nova filma poznatih redatelja, debitantske radove te nova otkrića s tradicionalnim fokusom na filmove distinktivnog autorskog potpisa. U glavnom programu bit će prikazano 18 filmova, 15 u programu Panorama special, te 20 u dokumentarnom programu Panorama Dokumente. Od toga će 34 produkcije iz 37 zemalja na Berlinaleu imati svoju svjetsku premijeru, a u sedam je slučajeva riječ i o redateljskom prvijencu. Njemačkih je produkcija 12, a pozamašan je i broj žena u ulozi redatelja - 24 filmašice predstavit će 16 filmova.

U sklopu toga programa izvan službene konkurencije bit će prikazan i film Parada Srđana Dragojevića snimljen nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Dominantna tema ovogodišnjeg Berlinala je arapsko proljeće, nakon niza radikalnih političkih i društvenih promjena u arapskome svijetu započetih prije nešto više od godine dana masovnim prosvjedima i demonstracijama. Osim prikazivanja filmova koji se bave recentnim događajima u toj regiji sa stajališta i arapskih redatelja i filmaša iz svih dijelova svijeta, organizirane su i brojne panel-diskusije na temu arapskog svijeta i filmografije, prenosi Hina.