Još je devet filmova ostalo u užem izboru za nominacije za Oscara za najbolji film na stranom jeziku, objavila je Američka filmska akademija. Među devet izabranih filmova ostao je nedavni dobitnik Zlatnog globusa u istoj kategoriji i pobjednik festivala u Berlinu, film iranskoga redatelja Asghara Farhadija Nader i Simin se rastaju.

Uz iranski film u konkurenciji ostaje film Wima Wendersa Pina o slavnoj njemačkoj plesačici Pini Bausch, koji je prvi europski i prvi 'art' 3D film u svijetu te poljska drama o holokaustu In Darkness Agnieszke Holland koja je s uspjehom prikazana na nedavnom filmskom festivalu u Torontu.

Na popisu filmova koji bi mogli biti nominirani za Oscara našli su se i belgijski film Bullhead Michaela Roskama, kanadski Monsieur Lazhar Philippea Falardeaua, danski Superclasico Olea Christiana Madsena, izraelski Footnote Josepha Cedara, marokanski film Omar me ubio redatelja Roschdyja Zema i tajvanski Ratnici duge: Seediq Bale Wei Te-shenga.

Američka filmska akademija ovaj će popis suziti na pet naslova, koji će biti objavljeni s ostalim nominacijama 24. siječnja.

U konkurenciji 63 filma iz cijeloga svijeta u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku natjecao se i hrvatski film 72 dana Danila Šerbedžije.

Dodjela Oscara održat će se u nedjelju 26. veljače