Kazališna, filmska i televizijska glumica Vida Jerman, koja iza sebe ima stotine kazališnih uloga, niz filmskih uloga u inozemnim filmovima s partnerima Maryl Streep, Yulom Brynnerom, Jamesom Coburnom, Omarom Sharifom i drugima, brojne uloge u legendarnim hrvatskim filmskim ostvarenjima, preminula je 10. prosinca u subotu u Zagrebu u 73. godini života, javlja portal Hrvatskog kulturnog vijeća.

Rođena je u Zagrebu 28. svibnja 1939. godine gdje je diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti, a studirala je i talijanski, engleski i španjolski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ona je jedina hrvatska glumica koja je preko 30 godina glumila na esperantu.

Od filmskih uloga treba istaknuti njezinu interpretaciju gospođice Marijane u 'Tko pjeva zlo ne misli', SS čuvarice u 'Sofijinom izboru', Ljerke u 'Oficiru s ružom', Hanžikine žene u filmu 'Sokol ga nije volio', ali i novije uloge u 'Čarugi', 'Četveroredu', 'Trećoj ženi', kao i posljednju njezinu filmsku ulogu, onu konobarice u Grlićevom 'Neka ostane među nama'. Televizijski će je gledatelji pamtiti po ulogama u 'Malom mistu', 'Jelenku', 'Smogovcima', 'Bibinom svijetu', 'Našoj maloj klinici', 'Odmori se, zaslužio si', 'Dolini sunca' i dr.

Zadnjih nekoliko desetljeća Vida Jerman je kao članica Kazališta Trešnja igrala zapažene uloge u nizu predstava za djecu i mladež, ali i u dramama Večernje scene tog kazališta, namijenjene odrasloj publici, primjerice 'Mišolovki' Agathe Christie u režiji Tomislava Durbešića.

U listopadu 1997. s grupom glumaca iz Zagreba je osnovala registriranu kazališnu družinu Ponto (Most), čiji je bila umjetnički direktor. Družina nastupa na nekoliko jezika, ali pretežno na esperantu. Vida je bila i dugogodišnji član Svjetskog esperantskog saveza (UEA) i njegov stručni delegat za kazalište, a u lipnju 1997. odlikovana je ordenom Predsjednika Republike Hrvatske za svoj doprinos kazališnoj umjetnosti i za posebne zasluge u predstavljanju hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu, prenosi Večernji.

Danas je na njenoj Trešnji izvješena crna zastava. Bila je i ostat će legenda, glumica velike životne i scenske energije.