Uz bogat program kojeg je Narodni muzej pripremio za Međunarodni dan muzeja koji se obilježava 18. svibnja, dan ranije otvara se improvizirani izložbeni prostor u Kneževoj palači. Puno je sponzora pomoglo intervenciju u tom prostoru prema konceptu tzv. krletki koje su osmisli arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, upravo će izložba arhitektonskih ostvarenja biti za otvorenje. Izložba „Nagrađena hrvatska arhitektura 90-09" seli iz Gliptoteke u Kneževu palaču i zbog svjetskog foruma parlamentaraca habitata koji će je među prvim vidjeti. Ulaz će biti iz Providurove palače zbog radova na uređenju Poljane Šime Budinića , napomenula je ravnateljica Naraodnog muzeja Renata Peroš. Otvorenje izložbe i izložbenih prostora popratiti će koncert renesansne glazbe.
Na sam Međunarodni dan muzeja svi muzejski prostori Narodnog muzeja bit će dostupni posjetiteljima od 9 do 21 sat.

Tog dana u Gradskoj straži i ispred Gradske lože održavati će se prigodna prodaja muzejskog izdavaštva i suvenira Narodnog muzeja Zadar.

Od 10 do 12 sati u organizaciji Prirodoslovnog odjela, održati će se dječja likovna radionica u postavu izložbe „Flora i fauna Jadrana" u Prirodoslovnom odjelu. Sudjeluju djeca dječjeg vrtića „Vrapčić". U tom periodu postav izložbe biti će zatvoren za posjetitelje.

U istom periodu Gradskoj straži - Etnološki odjel, u organizaciji Muzejsko - pedagoške službe i Etnološkog odjela održavati će se radionica iške keramike koju će voditi iški lončar Predrag Petrović - Pepi

Od 18. do 21. 5. 2011. u Gradskoj loži, (bez službenog otvorenja) u organizaciji svih odjela i stručnih službi muzeja održati će se izložba pod nazivom „Muzejske priče". Odjeli i službe odabrati će i prezentirati pojedine priče, sjećanja, predmete i DVD projekcije koji su u korelaciji sa ovogodišnjem temom Međunarodnog dana muzeja - MUZEJI I SJEĆANJA/Predmeti pričaju tvoju priču.
Galerija umjetnina će izložiti djela Emanuela Vidovića iz fundusa Galerijei prikazati DVD o međunarodnom triennalu fotografije Čovje i more.
Odjel Muzej grada Zadra će izložiti album fotografija Ćirila Ivekovića s arhitektonskim motivima Zadra s kraja 19. i početka 20. stoljeća.
Etnološki odjel će prezentirati kroz fotografiju i priču sjećanja na susrete s ljudima koji su svojim stavovima ostavili trag u stručnom djelovanju i životu voditeljice odjela Jasenke Lulić Štorić, a koje je srela na terenu ili je čula o njima.
Prirodoslovni odjel će pomoću eksponata iz fundusa i priča o njima ispričati zanimljive pojedinosti.
Dokumentacijska služba će pomoću postera prikazati retrospektivu izložbi i izdavaštva muzeja od 1983. do 2011. godine, a putem DVD-a projekciju fotografija s izložbi od 1954. godine do danas.
Muzejsko-pedagoška služba prezetirati će putem fotografija i legendi na posteru pedagoške akcije koje su se do sada organizirale.

U 11 sati ispred kulturno-povijesnog spomenika Fontana u Arbanasima, u organizaciji Muzejsko-pedagoške službe održati će se likovna i literarna radionica na temu Fontana kao kulturni i povijesni spomenik. Sudjeluju učenici OŠ „Kruno Krstić" iz Arbanasa. Ispred spomenika Fontana djeca će crtati, slikati, modelirati i pisati na temu tog kulturnog spomenika.
Točno u podne u odjelu Muzej grada Zadra bit će predavanje kustosice Gorke Božulić iz Zavičajnog muzeja Biograd n/m na temu potopljenog broda iz 16. st. kraj otočića Gnalić, čija izložba pod nazivom „Gnalić - blago potopljenog broda" gostuje u prostorima odjela Muzej grada Zadra od 2. svibnja i tijekom ljeta 2011. godine.


Svi postavi u odjelima Narodnog muzeja Zadar:
Uz taj posebna program bit će otvoreni svi stalni postavi po odjelima Narodnog muzeja koji je, za turiste i goste Zadra tiskao reklamni letak s muzejskim vodičem na šest jezika, najavila je ravnateljica Renata Peroš.