U prostorijama POU Dom na žalu Preko u nedjelju je predstavljena knjiga "Koracima nade u istinu - Moja priča za vašu istinu". Knjiga donosi niz dirljivih sudbina žena koje su doživjele strahote Domovinskog rata. Kao uvod, Udruga žena Luzor iz Preka otpjevala je pjesmu "Jedna je Hrvatska".

O knjizi su govorile urednice Vesna Matešić i Ivana Haberle, a odlomke su čitale Irena Fadić i Pjerina Sabo. Četrdeset žena, različite dobi i profesija, ispričale su svoje životne priče, intimne zapise iz Domovinskog rata. Svaka je žena zapisala svu svoju tugu i osjećaje koji su je prožimali, svu svoju žalost i nesreću.

Na predstavljanju knjige Matešić je pročitala priču Ane Vukojević, rođene u Brčkom. Djetinjstvo je provela u slavonskom selu Čakovci, a potom se nastanila u Vukovaru. Ana u svojoj priči donosi na vrlo potresan način vlastito iskustvo početaka rata, a svakodnevica su postale barikade i znak za uzbunu. Granate su, kako ističe Vukojević, padale na tisuće komada u danu. Smrt se širila ulicama Vukovara.

- Jecala sam bespomoćno, srce mi se paralo jer nisam znala što mi je sa suprugom, braćom, sestrom i njenom obitelji, gdje je tko, živ ili mrtav, pripovijeda u svojoj priči Vukojević.

U knjizi, na kojoj se radilo dvije godine, predočene su sudbine malih ljudi za koje možda i ne bismo znali da njihovo svjedočanstvo nije zapisano. Nadalje, Habrle je istaknula da je u pripremi druga knjiga slične tematike, a donosi svjedočanstvo otočne žene o Domovinskom ratu.