ZADAR - „Četverokuka - šareni vez na čohi sjeverne Dalmacije" naziv je knjige Marije Vrkić Žuvanić čije predstavljanje je održano danas u Gradskoj straži, a na kojem se tražila i pokoja stolica viška. Mnogobrojni zainteresirani građani okupili su se danas kako bi poslušali više o tome gdje i kako je nastajala izvorna hrvatska baština.

-Svrha i važnost knjige jest probuditi širi interes za nj te ga uvrstit na UNESC-ov popis kulturne baštine. Ova knjiga je namijenjena svim ljubiteljima umjetnosti, studentima etnologije te različitim radionicama. Tko zna, možda će koji kreator svjetskog glasa ovdje pronaći predložak za svoje kreacije, kazala je u svom uvodu ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, dodajući kako se Marija Vrkić Žuvanić već dugi niz godina bavi tematikom spašavanja starih zanata, a i sam etnološki odjel bogat je sačuvanim primjerima s ovim motivom.

Jasenka Lulić Štorić, kao organizatorica događanja ali i recenzentica knjige, poručila kako je sada vrijeme za čuvanje:
-Možemo li išta očuvati ako nije dio nas? U ženskoj ruci se uvijek, kada je bila slobodna, nalazilo predivo ili pletivo. Održavajući i prenoseći ono što je naučila, vezla je ne znajući da gradi svoj identitet, kazala je Lulić Štorić, ističući i to kako sva prava predstavljene knjige pridržana te se niti jedan njezin dio ne može prenositi bez pristanka.