ZADAR- Muzej antičkog stakla danas obilježava svoj prvi rođendan za koji je uprava te muzejske ustanove darovala besplatan ulaz brojnim posjetiteljima koji su danas pohodili MAS na Muraju. 


Otvaranje tog jedinstvenog muzeja prije godinu dana je predstavljao značajan kulturni događaj za Zadar. Izgradnju MAS-a je financiralo Ministarstvo kulture, te je ministar Božo Biškupić s posbenim zadovoljstvom presjekao vrpcu na ulazu u muzej, koja je, istina, imala i predizborni značaj. Ministar je prošlog mjeseca u MAS-u otvorio izložbu brončanog kipa Apoksiomena, ali još uvijek ne želi otvoriti muzejski caffe Art kojeg je u svom projektu predvidio Branko Silađin, koji se ima status kućnog arhitekte Ministarstva kulture.

No, zato će Silađin u subotu zadarskom društvu arhitekata "in situ" tumačiti svoj projekt na kojeg je zadarska javnost, unatoč značaju MAS-a ostala kivna. Kako zbog vizure palače Cosmacendi zaklonjene velikom staklenom nadogradnjom, tako i zbog ograde od prokroma koju su na srednjovjekovnom bedemu dopustili zadarski konzervatori, posebice Miljenko Domijan koji je proglašen „dobrim duhom" cijelog projekta.

U programu obilježavanja godišnjice MAS-a danas je priređena radionica mozaika koju je za studente arheologije vodio mozaičar Matko Kezel, nastavljeno je s igrom staklenih trilja, puhanjem stakla kojeg je uz obitelji Podhraški prezentirala Zadranka Elena Špralja-Saldini, koja se takvim poslom bavi u Kanadi. Proslava rođendana završava predstavljanjem knjige "Mozaici" Miluna Garčevića, koji će uz to održati predavanje o uporabi staklenih tesera u povijesti mozaika.

Usred proslave ravnatelj MAS-a dr Ivo Fadić dobio je ponudu od Branka Ganzulića, koji je u ulozi posrednika, predložio da MAS bude zadarski domaćin izložbe Dalijeve kolekcije, koja će se prezentirati u Splitu te u Dubrovniku.