PAG - U organizaciji Centra za kulturu Pag u srijedu 19.08. u 20: 30 sati u Kuli Skrivanat u Pagu održat će se Dječja etno večer.

U programu će nastupiti dječja skupina KUD-a Družina, a izvest će Malu Robinju, Tanac po paški i Tanac po starinski.

Kulturno umjetničko društvo Družina osnovano je 1969. godine. Družina ima pedesetak članova, podijeljenih u dvije sekcije: folklornu i dramsku. Folklorna sekcija tanca - pleše izvorne i tradicionalne paške plesove - tance ''Po paški'' i ''Po starinski''. Tanca se uz mih.
Dramska sekcija već dugi niz godina izvodi prvu hrvatsku pučku dramu ''Robinja''.

Paška robinja je pučka drama koja je uz Korčulansku Morešku jedina drama ovakve vrste. U gradu Pagu sačuvala se kao dio tradicije, a temelji se na pastirskim igrama koje su stoljećima postojale u Pagu, a prema mnogim istraživanjima, uzor je bila Robinja Hanibala Lucića. Tema Robinje je otkup zarobljene djevojke, unuke bana Derenčina, koji je krajem 15. stoljeća od Turaka doživio poraz na Krbavskom polju.

Danas Robinju izvode članovi KUD-a ''Družina''. U Robinji sudjeluju samo muškarci. Jedna grupa predstavlja turke, a druga predstavlja Pažane, odjevene u pašku narodnu nošnju. I mladu djevojku, robinju, glumi muškarac. Uz nju su dva mlada pomoćnika koji joj brišu suze.