ZADAR - Danas je u Narodnom muzeju u sklopu Županijskih dana svečano otvorena županijska smotra Art dizajn u organizaciji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Tema ovogodišnje smotra je Hrvatski kipari. Učenici osam srednjih škola Zadarske županije su inspirirani skulpturama hrvatskih kipara stvorili nove likovne oblike. Izloženo je 40 radova u različitim tehnikama i materijalima.

Prvu nagradu na smotri osvojile su Nina Barić i Paula Vidolin iz Gimnazije Franje Petrića, za „Ženu u crvenim uggsicama" u kombiniranoj tehnici pod mentorskom palicom Lidije Budak.

Drugo mjesto su osvojili učenici Gimnazije Juraj Baraković za „Plutej Sv. Nediljice" u kombiniranoj tehnici, mentorica je Natali Miletić.

-Podijelili smo se, jedni su napravili okvir, drugi skulpture od glinamola, rekla je učenica Anita Pokrovac, uz to odgovorivši na pitanje od kud motivacija za kreativni rad -Mi smo gimnazijalci i imamo jako puno za učiti, tako da nas ovakav praktični rad malo rastrese.

Treća nagrada otišla je Marku Zuraku za sprej na platnu „Kulisa za performans" i njegovoj mentorici Katji Vladičić iz Ekonomsko-birotehničke škole.

Istaknuti su radovi još i Anamarije Jurišić, Paole Rosan i Sare Laća.

Na otvaranju smotra sudjelovala je Plesna udruga Gesta i vokalno instrumentalni sastav iz Medicinske škole Ante Kuzmanić. Izložbu u Narodnom muzeju možete pogledati narednih sedam dana.