ZADAR - Od prvog travnja ove godine Zadar je sa zračnom linijom Ryanaira povezan sa Stockholmom. To je treća europska metropola nakon Londona i Dublina koja se može pohvaliti da ima Zadar na kratkoj udaljenosti od nekoliko sati. S druge strane, nama su time otvorena vrata čitave sjeverne Europe.

Tom je sretnom prigodom Grad Zadar počastio novinare trodnevnim izletom do Stockholma i Helsinkija, što su prihvatile skoro sve zadarske redakcije. Imali smo tako priliku doživjeti dašak nordijske kulture, vidjeti zgodne Šveđane i uživati u dva prekrasna, možda malo skuplja, grada.

Što smo vidjeli, pogledajte u fotogaleriji.

Stockholm

Stockholm je glavni i najveći grad Švedske. Šire gradsko podruje ima oko 1.9 milijuna stanovnika.
Grad je osnovan 1252. na spoju jezera Mälaren i Baltičkog mora, dok je glavnim gradom Švedske službeno je postao 1436. Sjedište je, između ostalog, Kraljevske švedske akademije znanosti, Karolinska instituta i Švedske akademije, ustanova koje odabiru dobitnike Nobelove nagrade iz fizike, kemije, ekonomije, medicine i književnosti.

U Stockholmu se jako lijepo živi, čak i danas usprkos krizi, grad je vibrantno središte prekrasne arhitekture i bogate povijesti. Ono što je upečatljivo jest koliko su sva bogatstva dostupna običnom građaninu. Novinari su bili u posjeti Gradskoj vijećnici, ogromnoj zgradi u centru grada. na kojoj stoje glave i portreti pučana koji su pomogli Stockholmu na bilo koji način. Primjer je ogroman portret čovjeka koji je za radnog vijeka nosio pivo radnicima u tvornicu. Međutim ono što je vrijedilo nekad, vrijedi i danas. Socijalna politika u Švedskoj je izuzetno osjetljiva. Izvrsna zdravstvena zaštita, besplatno obrazovanje, dopusti za oba roditelja po rođenju djeteta, neke su od beneficija tog sustava. Loša su strana istog visoki porezi od 30 posto, međutim kako je rekla naša vodička, na to Šveđani pristaju.

Ono što generacijama Šveđana ipak teže pada su visoki nameti za alkohol i cigarete. Na primjer, porez na vodku (40% alkohola) iznosi oko 20 eura po litri. To se rješava vikend migriranjem u ostale zemlje ili pak odlaskom na brodove koji voze npr. do Helsinkija na kojima u Duty Free shopovima kupuju enormne količine alkohola u svrhu instant opijanja. S obzirom na povoljne cijene takvih putovanja (povratna karta brodom do Helsinkija sa kabinom košta ispod 100 eura) računica im je dobra. Vjerujte nam, tako je kako se priča. Na vlastite oči vidjeli.

Šveđani jako vole kućne ljubimce, modu i kavu. Za ispijanje kave su smislili super stvar. Svaki kafić vani uz kavu nudi i toplu dekicu za goste kako hladne temperature ne bi smetale dragom običaju. Eto prijedloga za ugostitelje u Zadru zimi! Zašto ne razmijeniti dobre prakse?

Helsinki

Helsinki je glavni i najveći grad Finske. Smješten je u južnom dijelu zemlje na obali Finskog zaljeva. Helsinki ima oko milijun stanovnika. Iako na prvi pogled nije lijep kao Stockholm, Helsinki se doima kao zabavniji i opušteniji grad. Krase ga jednostavne fasade i čiste linije tipične za finski dizajn. Za razliku od Stockholma jednostavnije se u njemu snaći, a ljubitelji šopinga će sigurno biti oduševljeni dobrom ponudom i prihvatljivim cijenama u tamošnjim high street dućanima (da, ima i H&M).

Za one koji više vole razgledavanje, ono što se mora vidjeti jest središnji željeznički kolodvor koji je autentičan i rijedak primjerak monumentalne secesijske gradnje. Svakako je dobro malo vremena provesti i na omiljenom okupljalištu studentske populacije za sunčanih dana. Ono što su u Rimu Španjolske stepenice, u Helsinkiju su stepenice podno glavne luteranske katedrale.

I dok sa Stockholmom imamo zajedničko ispijanje kave, sa Helsinkijem nas spajaju Morske orgulje, odnosno zračne u njihovom slučaju. Sibeliusov spomenik su orgulje koje sviraju na vjetru, sagrađene u čast slavnom finskom kompozitoru.

Do Helsinkija od Stockholma najjeftinije je doći brodom. Platit ćete malo novaca, a možda vam se svidi brodska zabava koja uključuje ABBA show, Eurovision glazbu i Duty free. Ako vam ne smeta ukupno 30 sati putovanja i mala kabina, brod je idealna kombinacija.

Ne treba zaboraviti da zna biti hladno u Helsinkiju. Grad je hladniji od Stockholma, s prosječnom temperaturom od -5 zimi, koja se međutim spušta i do -30. Zato je ovo proljetno vrijeme koje dolazi idealno za posjet sjevernim krajevima. Samo požurite sa rezervacijama jer prema punom avionu na povratku izgleda da su Skandinavci jednako zadovoljni sa zračnim mostom prema Zadru kao i mi ovdje.

Hvala Gradu Zadru što nam je omogućio posjet ovim zemljama, pogotovo u vrijeme krize kada mnogi od nas takvo što sami ipak ne mogu priuštiti.