ZADAR - Na samom početku nove godine, nakon novogodišnjih tulumarenja u Zadar stiže prava glazbena poslastica. Tomislav Goluban, najpoznatiji hrvatski blues svirač usne harmonike, u pratnji gitariste Ante Prgina, u nedjelju s početkom u 16 sati u zadarskom Maraschino baru održat će koncert za sve one koji se žele nakon bučnog novogodišnjeg dočeka u pravom smislu opustiti i pritom uživati u jedinstvenom, neponovljivom glazbenom događaju, i za one najizbirljivije. Naime, glazba je u ovim našim krajevima kao vino koje liječi dušu i tijelo te će nas njih dvojica uz čašicu vina, ali i uz čašicu drugih pića, s lakoćom odvesti na "acoustic blues" putovanje čak do delte Mississippija.


Tomislav Goluban je hrvatski svirač usne harmonike koji zvuči kao da je proveo sate i sate slušajući Sonny Terryjeve snimke, a što je još važnije, istančao je glazbeni identitet na svojoj osobnoj vještini. Tomislavov repertoar temelji se na ostavštini starog country/delta blues izričaja u kombinaciji sa suvremenim reggea i funk akordima gitara koji u njihovoj izvedbi dobivaju novu, originalnu dimenziju. Ta posebnost prvenstveno se može doživjeti i osjetiti na njihovim live nastupima.
Rođeni showman. Iskren, zanimljiv, duhovit i potpuno predan pristup svirkama čini svaki njegov koncert posebnim doživljajem, a zarazna energija i ležernost kojom zrači, ruši bilo kakvu barijeru između pozornice i publike. U tri riječi: veselo, pozitivno i originalno.


Goluban je sa svojim sastavom Little Pigeon's ForHill Blues (Zagorski Blues Malog Goluba), upravo snimio maxi singl "Brzi vlak" koji se strelovito popeo na sam vrh Top listi domaćih rock-hitova te će se sigurno još često vrtjeti na radiju i televizijama. Za "Brzi vlak" snimljen je i videospot u režiji Zorana Stajčića, u kojem Goluban i najbolji hrvatski skijaš-gitarist Ivica Kostelić, koautor teksta i glazbe, sviraju i pjevaju te veselo skaču ispred mikrofona u tonskom studiju. Tomislav je sa svojim sastavom snimio dva studijska albuma: "Pigeon's Flight" (2005.) i "Mr. B." (2007.). Njegov maxi singl "Brzi vlak" ujedno najavljuje i Golubanov treći studijski album, koji bi se na tržištu trebao pojaviti u proljeće ove godine. 


Bluzer iz Zaboka se sprema za nastup na 25th Anniversary International Blues Challenge u Memphisu i na 6. svjetsko prvenstvo u sviranju usne harmonike "World Harmonica Festival 2009" u Trossingenu, a prije odlaska u SAD i Njemačku, Goluban će večeras (subota) kao specijalni gost u Nadinu uveličati spektakularnu etno manifestaciju "Druga cvitarijada od Nadina do Knina", dok će sutra (nedjelja) već za prvog sumraka nastupiti i u kultnom zadarskom okupljalištu, Marschino baru u Veslačkom domu na Obali kneza Branimira.