ZADAR - Znanstvena knjižnica u suradnji s Državnim arhivom u Zadru priredila je izložbu „Petar Zoranić - u vremenu i prostoru".

- Kao kruna cjelogodišnje proslave 500-te obljetnice rođenja Petra Zoranića, ova je izložba iznimno vrijedna jer obuhvaća bogati arhivski fond dokumenata koji zajedno s književnim stvaralaštvom omogućavaju širi uvid u lik i djelo Petra Zoranića - naaglasila je ravnateljica Znanstvene knjižnice Milenka Bukvić.

Petar Zoranić Ninanjin rodio se davne 1508. godine u Zadru. Autor je prvog hrvatskog romana „Planine" kojem je posvetu napisao u gradu Ninu 20. rujna 1536. godine. To je bilo vrijeme kada su turske opsade bile uobičajena pojava poslije bitke na Mohaču i prve opsade Beča. O Zoranićevom životu imamo malo podataka. Znamo da je bio plemić obitelji Tetačić iz Nina koja se pred kraj petnaestog stoljeća zbog malarije i Turaka sklonila u Zadar. Najraniji podatak o Zoranićevom životu datira iz 1531. godine, kada je bio ninski notar, pravnik i sudski pisar što upućuje na činjenicu da je svakako morao završiti studij pravnih znanosti, vjerojatno u Padovi. Godine 1543. Imamo i posljednji pisani podatak iz Zoranićeva života u jednoj ispravi o posjedu u Privlaci. Roman „Planine" tiskan je 1569. godine, a u dopuštenju za tiskanje spominje se uz autorovo ime i oznaka „messer" (gospodin) što upućuje na to da je Zoranić mogao biti još živ jer se takva oznaka obično pridavala živim ljudima.

Izloženi su mnogobrojni arhivski dokumenti, pretisci „Planina", kritike, originalna djela iz XVI. stoljeća te razne zemljopisne karte.

Otvorenje izložbe uljepšali su odlomci „Planina" koje su izveli Gabrijela Meštrović Maštruko i Zlatko Košta te vokalni sastav „Magnificant".

Izložba je otvorena do 20. prosinca.