PULA - Hrvatska će na idućem Sajmu knjiga u Leipzigu koji će se održati od 13. do 16. ožujka iduće godine, biti u središtu pozornosti, a među 1.500 autora iz cijeloga svijeta europskoj će se publici predstaviti i 40-tak hrvatskih pisaca, najavio je danas u Puli direktor leipziškog Sajma knjiga Oliver Zille.

Sajam knjiga u Leipzigu najveće je svjetsko tržište prijevodne literature, a na idućem Sajmu promovirat će se Hrvatska kao "poveznica jugoistočne Europe i Zapada", rekao je direktor leipziškog Sajma knjiga Zille na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sklopu 13. Sajma knjiga u Istri, otvorenog jučer u Puli.

- Leipziški Sajam knjiga već godinama pridaje veliku važnost unapređivanju književnosti iz zemalja srednje i istočne Europe. Upravo zato na idućem Sajmu kao zemlja u žarištu bit će prezentirana Hrvatska, kako bi skrenuli pozornost na iznimno bogatu hrvatsku književnu scenu, naglasio je Zille.

Time se također želi povećati broj prijevoda hrvatskih autora te ih povezati s njemačkim izdavačima. Na taj način hrvatska književnost pronašla bi put do njemačkog tržišta.

Organizatori Sajma knjiga u Leipzigu također žele potaknuti otvoreni razgovor o ulozi hrvatske kulture, kao sastavnom dijelu europskog kulturnog života, rekao je direktor leipziškog Sajma knjiga Oliver Zille.