ZADAR - Povodom Dana Grada Zadra na zadarskom Sveučilištu održan je znanstveni skup na kojem su 23 predavača govorila o prošlosti Zadra od kraja II. svjetskog rata do Domovinskog rata.

- To je vrijeme o kojem se do sada govorilo iz ideološkog kuta. Stvaranjem hrvatske države polako se skida boja s tog razdoblja u kojem se nije moglo slobodno govoriti, a da se ne okrećeš je li te tko prisluškuje, istaknuo je dr. Stjepo Obad, pokretač tzv. znanstvenog kruga historiografa koji je organizirao današnji skup.

Zadarski gradonačelnik Živko Kolega poželio je povijesničarima da rasvijetle doba totalitarizma.

Iako nisu znanstvenici, o poslijeratnom progonu Katoličke crkve govorili su zadarski nadbiskup u miru mons. Marijan Oblak, don Pavao Kero, ravnatelj Stalne izložbe zlata i srebra grada Zadra. Oni su naveli kako je u tom osvetničkom pohodu na kler ubijeno i progonjeno 35 svećenika, te dva biskupa sa zadarskog područja.
- Odlaskom iz Zadra biskupa Munzanija 1948. godine završila je talijanska faza crkvene povijesti Zadra, ustvrdio je dr Ante Bralić.

Zbog navodne suradnje s fašistima, Zadrani su bili izloženi progonu Okružne komisije za ratne zločine, koja je imala za cilj nametnuti novu komunističku ideologiju, ispričao je dr Zlatko Begonja.

Nakon toga slijedi razdoblje u kojem je Zadar je bio pod budnim okom agenata iz Moskve, naveo je Mirko Vidović, govoreći o stvaranju otpora nezavisnih intelektualaca oko Filozofskog fakulteta. Osnivački sastanak pratilo je 30 akreditiranih stranih novinara, što nije spriječilo agente Udbe, da prvo uhapse glavnog protagonistu Mihajla Mihajlova, a nakon sastanka, u zatvor strpaju i ostale sudionike, podsjetio je dr Vidović.

Zadar je bio i središte događanja Hrvatskog proljeća, a Kažimir Zanki glavni oslonac i vođa proljećara, ali i najuspješniji hrvatski gradonačelnik 20. stoljeća, kazao je Marjan Diklić iz zadarskog zavoda HAZU.

Sudionici skupa Zdravko Matić i Slaven Ružić obradili su i početak Domovinskog rata na zadarskom području. Međutim, nitko od 23 govornika nije se bavio '80 tim godinama u Zadru, koje su sociološki i politički, donijele znatne promjene u životu građana Zadra.