ZADAR - Neodržavanje predstave "Coming out: Da li bi bilo drukčije da im kažem da sam gej?", koja se 25. listopada trebala održati u Gradskoj knjižnici Zadar, dobilo je epilog u vidu priopćenja Lezbijske organizacije Rijeka - Lori u kojem se navodi kako je ravnatelj Gradske knjižnice Ivan Pehar počinio kazneno djelo kršenja ljudskih prava i diskriminacije na temelju seksualne orijentacije.
Riječ je o predstavi koja obilazi Hrvatsku u okviru kampanje "Obitelj bez predrasuda", koju izvode članice i članovi udruga LORI i ALARM iz Rijeke. Kampanja "Obitelj bez predrasuda" usmjerena je k smanjenju diskriminacije i prihvaćanju pripadnika/ca seksualnih i rodnih manjina u obitelji.

Nakon obavijesti o otkazivanju predstave za 057info je iz Gradske knjižnice bilo objašnjeno kako igranje predstave nije ni bilo dogovoreno. Organizatori, Lezbijska organizacija Rijeka - LORI, u svojem priopćenju prepričavaju razgovore s Peharom.

- Gospodin Ivan Pehar obavijestio nas je kako se predstava ne može održati u prostoru Gradske knjižnice budući se radi o temi za koju po gospodinu Peharu "nije još pogodna klima u Zadru". Između ostalog, u svom je objašnjenju ravnatelj Pehar naglasio kako nas odbija "za naše i njihovo dobro" budući je upoznat s osobama u Zadru koje su dežurni nasilnici te bi radili izgrede kada bi se naša predstava održala. Mi smo pri tom naglasile kako ćemo o predstavi obavijestiti policiju kao što je to učinjeno i u Rijeci kako bi se osigurao skup na što je on odgovorio da "policiju ne želi tu". Nastavio je objašnjenje o bojazni za ugled Gradske knjižnice koja je i prema riječima druge službenice već bila meta medijskih napada nakon što je otvorila svoja vrata temama koje se tiču seksualnih i rodnih manjina. Nakon što smo na više načina pokušale objasniti kako se radi o predstavi koja ima za cilj senzibiliziranje javnosti, posebno roditelja i utjecanje na bolje prihvaćanje pripadnika i pripadnica seksualnih i rodnih manjina u njihovim obiteljima te ukazivanje na prisutnu diskriminaciju homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih, transeksualnih i queer osoba, gospodin Pehar nam je dao do znanja da je knjižnica otvorena za suradnju te da ovo odbijanje ne znači da se dogodine ne možemo čuti, no da i mi trenutno sigurno računamo na predizborno vrijeme. Koordinatorica LORI pokušala je ravnatelju Peharu objasniti kako je odbijanjem predstave zbog njene teme i ciljeva LORI diskriminacija, kršenje ljudskih prava te opstruiranje protoka informacija što si institucija kao što je Gradska knjižnica ne bi smjela dozvoliti, ravnatelj je odgovorio da također "po zakonu svi imamo pravo na rad, pa neki ne rade", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornica udruge Arina Balenović.

- Smatramo da je odbijanje korištenja prostora udruzi LORI i organiziranje predstave "Hoće li biti drugačije kada im kažem da sam gej?" izravna diskriminacija ne samo osoba drugačije seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta o čijoj svakodnevnici progovara predstava, udruge ALARM koja se forum kazalištem bavi godinama i osobama koje bi sa zanimanjem prisustvovale održavanju predstave već i nijekanje vrijednosti civilnog društva, zanemarivanje prava na informaciju kao i udarac razvoju demokracije. Osuđujemo ponašanje ravnatelja Pehara kao krivično djelo, diskriminatorno, pravi primjer institucionalne homofobije i krajnje nedostojno pozicije koju zauzima u društvu. Javne institucije i njihovi predstavnici si nikako ne bi smjeli dozvoliti niti bi ih društvo trebalo opravdati kada vlastitim predrasudama i iz mogućih političkih razloga krše zakone, zaključuje se u priopćenju.