ZADAR - Kako se dogodio festival na jednom otoku, mogao je biti naziv izložbe od večeras otvorene u izložbenom prostoru Hrvatskog državnog arhiva u Zadru. Izložba koja putem novinskih članaka, kataloga, fotografija, umjetničkih slika i jednako umjetničkih stripova u četiri zida, bez pretenzija zatvaranja u njih, donosi prikaz pet, na otoku Silbi, održanih festivala paradigmatičkih zbivanja progovara upravo o tome - o festivalima koje je počevši od 1997. završno s 2002. organiziralo Astroantropološko društvo Zadar.

Prikazati putem statičnih medija, pa čak ni na pokretljivom mediju kakav je film, koloplet sastavljen od predstava, performansa, bubnjanja s Torete, izbjegavanja policijske ophodnje u kasne noćne sate (dok je na Slibi još postojao "zatvor"), traženja putova do mjesta zbivanja, gubljenja i pronalaženja u međuprostorima otočke "fieste" i "sieste" nezahvalan je posao.

Njega se, iako svjestan toga, prihvatio glavni organizator festivala i utemeljitelj Astroantropološkog društva Ivan Stagličić. On je sam, u prilici otvorenja izložbe, priznao kako posjetitelji, koji makar jednom nisu bili dio festivalskih zbivanja; kao organizatori, sudionici, ili samo prijatelji festivala, neće imati uspjeha u sagledavanju priče u potpunosti. Ne treba možda to ni očekivati, jer nađu li se na jednom mjestu, makar i virtualnom, teozofska učenja, ostavština Alistera Crowleya, Gurdjijeva i Uspenskog, šamanizam, pomrčina sunca i rasprave o objektivnosti u umjetnosti, čovjek bi, u najmanju ruku, trebao biti inkarnacija velikog Williama Butlera Yeatsa (i to u periodu kad nije "izvan faze") pa da nakon uspinjanja dvadeset i osmerostubnim stepeništem razumijevanja iz alkemijske peći uma izvadi kakav kamen opće mudrosti.

Onima koji su festivalu bili bliski nedvojbeno će, ako ništa drugo, biti zanimljivo usporediti fotografije od prije čitavog jednog desetljeća sa odrazom u zrcalu sadašnjosti. Za neke nove klince koji će na nekom novom Otoku stvarati nove festivale, ova će građa ostati dio povijesti zadarskog kraja. Stagličić je, naime, eksponate darovao zadarskom Arhivu.