Financijska agencija objavila je usporedbu deset gradova prema rezultatima poslovanja poduzetnika u 2018. godini.

Promatrano kroz prizmu broja poduzetnika sa sjedištem u jednom od gradova/općina, u 2018. godini 10 gradova s najvećim brojem poduzetnika su: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Zadar, Dubrovnik, Varaždin, Velika Gorica i Samobor. Analiza podataka potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, u navedenih 10 gradova, čiji je udio u broju poduzetnika 55,3%, u broju zaposlenih 57%, u ukupnim prihodima 65,2%, u dobiti razdoblja 67,2%, u gubitku razdoblja 66,3% te 67,8% u konsolidiranoj (neto) dobiti.

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, Splitu i Rijeci na vrhu su ljestvice među TOP 10 gradova prema više kriterija: po broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti razdoblja i konsolidiranoj dobiti. Poduzetnici čije je sjedište u Zagrebu ostvarili su i najveći ukupan prihod u 2018. godini, u iznosu od 375 milijardi kuna, poduzetnici sa sjedištem u Splitu 24,6 milijardi kuna, dok su poduzetnici sa sjedištem u Rijeci ostvarili 19,6 milijardi kuna.

Zadar je s 2.755 poduzetnika, 15.498 zaposlenih, 8.3 milijardi kuna ukupnog prihoda i 1.1 miijardi dobiti zauzeo 6. mjesto, ostavivši iza sebe rezultate poduzetnika iz Dubrovnika, Varaždina, Velike Gorice i Samobora.

FINA je istaknula i tvrtke koje su najviše pridonijele na razina gradova. Za Zadar je to poznati Turisthotel, jedna od najuspješnih hrvatskih turističkih tvrtki.

Dobrim rezultatima na razini Zagreba, a i Hrvatske, najviše je doprinijela INA d.d., a na razini ostalih gradova najviše su doprinijeli sljedeći poduzetnici: TOMMY d.o.o. (Split), PLODINE d.d. (Rijeka), NOVI AGRAR d.o.o. (Osijek), JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.d. (Dubrovnik), GUMIIMPEX-GRP d.o.o. (Varaždin), LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. (Velika Gorica) i DIV GRUPA d.o.o. (Samobor). Negativnom rezultatu poslovanja poduzetnika na razini Pule (370,6 milijuna kuna), najviše je pridonio iskazani gubitak razdoblja ULJANIK BRODOGRADILIŠTA d.d. (566,2 milijuna kuna).