ZADAR- Turska Dogus grupacija počela je i s prodajom svojih polovnih udjela u Hrvatskoj. Objavljeno je kako su udio 10,87 posto u nacionalnu lancu marina ACI prodali mirovinskim fondovima. Kupci su AZ obavezni mirovinski fond kategorije B, dobrovoljni mirovinski fond AZ Profit i PBZ Croatia osiguranje.

Svojedobno su Turci otvoreno najavljivali kako žele povećati svoj udio u ACI-ju, a sada izjavljuju kako žele ojačati svoju tržišnu poziciju u Hrvatskoj. Proces restrukturiranja Dogus grupe zbog financijske krize u Turskoj doveo je do prodaje velikog dijela imovine koja se na tržištu može dobro unovčiti.

Dogus Hrvatska ostaje u većinskom vlasništvu marina u Šibeniku, Dalmacije i Borik u čije su preuređenje investirali tijekom prošle godine. Njihovo najveće ulaganje trebalo bi biti hotel Maraska. Vlasnik grupacije Ferit F. Sahenk, vlasnik Dogus grupe prošlog je mjeseca u Istanbulu, na skupu na kojem je bila predsjednica RH, najavio kako bi rado kupili ACI ako im se pruži prilika, te skori početak gradnje hotela Maraska.

Početak gradnje se, međutim, još ne može konkretizirati iako su za Marasku dobili građevinsku dozvolu 2017. godine. Sada se radi na promjenama projekta u rezidencijalnom dijelu (dvije stambene zgrade planirane iza zgrade Maraske), najnovija je informacija iz Dogus Hrvatske.

Vlasnik Dogus grupe u Istanbulu je najavio i dolazak Hyatta, brend lanaca luksuznih hotela, što bi postala Maraska. Dolazak Hyatta u Zadar, to već i vrapci znaju ovisi o ishodu natječaja za koncesiju na Marinu Zadar - a on će nakon skoro 4 godine od objave, nema sumnje, biti poništen.