Predsjednica Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo razriješila je stečajnu upraviteljicu VOX zaštite Ivu Petanjek iz Zagreba i kaznila ju s 3.000 kuna zbog neizvršavanja preuzetih obveza u ovom slučaju. Novim stečajnim upraviteljem imenovan je Ante Vukašina iz Zadra.

Kako je navedeno u rješenju, stečajnoj upraviteljici naloženo je dostavljanje redovnog tromjesečnog izvješća, a na nepoštivanje rokova upozorena je već krajem kolovoza i u prosincu 2017. godine. Posljednje izvješće stečajna upraviteljica je dostavila 7. rujna 2018. godine, nakon čega ponovo nije postupila u skladu sa svojim obvezama, pa je stečajna upraviteljica razriješena i izrečena joj je kazna koju mora platiti pod prijetnjom ovrhe.

- Sud utvrđuje da stečajna upraviteljica višekratnim ponavljanjem identičnih propusta uslijed kojih se ovaj stečajni postupak neopravdano oduljio, pokazuje očiglednu nesavjesnost i neurednost u obavljanju stečajno upraviteljske službe što predstavlja važne razloge za njeno razrješenje. S obzirom na to da zaključak o nesavjesnom i neurednom obavljanju dužnosti stečajnog upravitelja sud temelji na dokumentaciji sadržanoj u predmetu, to je izlišno bilo kakvo traženje očitovanja od strane stečajne upraviteljice prije donošenja odluke o razrješenju. Naime, time bi se samo dodatno oduljio ovaj postupak, a stečajna upraviteljica ničim ne bi mogla opravdati naprijed opisano uporno i kontinuirano nesavjesno postupanje koje se očituje upravo u višekratnim neopravdanim propustima, navela je Bajlo.

S obzirom na malu vrijednost imovine stečajna upraviteljica nije imala ni mogućnost značajnije zarade u ovom predmetu. U izvješću iz svibnja prošle godine Petanjek je navela kako je u tijeku unovčenje fotokopirnog stroja, a od tri dužnika - Nautilusa, KK Zadra i NK Zadra ukupna potraživanja bila su oko 140.000 kuna. Prije nekoliko dana stigla je presuda prema kojoj će KK Zadar morati VOX zaštiti isplatiti 43 tisuće kuna.

- U narednom razdoblju stečajna upraviteljica će i dalje nastojati naplatiti potraživanja i unovčiti fotokopirni stroj, navela je Petanjek.

U veljači prošle godine Petanjek je za prodaju imovine Gortan-Zadra u stečaju isplaćena bruto nagrada od 406 tisuća kuna.