Zlatna plaketa za najuspješnije veliko trgovačko društvo u 2017. godini danas je dodijeljena biogradskoj hotelijerskoj kući Ilirija. Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK, Županijske komore Zadar, održanoj u hotelu Kolovare, dodijeljene su plakete i najboljima u kategoriji srednjih i malih poduzeća - HSTEC-u i Lipić d.o.o. Uz ova priznanja tvrtki LTH metalni lijev iz Benkovca dodijeljena je i Kristalna kuna, priznanje za najbolju veliku tvrtku tri godine zaredom, zbog čega nije bila među nominiranima ove godine. Nagradu je primio direktor Milivoj Knežević.

Zahvaljujući na priznanju direktor Ilirije Goran Ražnjević podsjetio je na važnost turizma za gospodarstvo Hrvatske od Drugog svjetskog rata do danas.

- Ove godine očekivani prihod od turizma je 12 milijardi kuna, odnosno 20 posto ukupnog hrvatskog gospodarstva, od čega se 90 posto ostvaruje na Jadranu. Svatko tko govori da ne želi gosta ili turista ne želi vidjeti ono što Hrvatska ima. Hrvatska ima neslućene mogućnosti jer se nalazi na putu suvremenih seoba naroda, u kojima je samo prošle godine putovalo 1,3 milijarde ljudi, dvostruko više nego prije 10 godina. Zadarska županija je na tom putu i mora uzeti budućnost u svoje ruke, kako bi buduće generacije ovdje dobro živjele, poručio je Ražnjević.

Ilirija je pobijedila u konkurenciji Turisthotela, Aluflexpack Novog, Punta Skale i Cromarisa. Posebno je istaknuto kako razvija kompleksni turizam kako bi turiste imala cijele godine, a ne samo u sezoni.

- Cilj nam je imati zadovoljne dioničare, da se kapital oplođuje, zaposlenike, da imaju primjerene uvjete za rad i napredak u struci, zadovoljni lokalnu zajednicu kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva, dobavljače i ono što nam je najvažnije, naše kupce, turiste, zaključio je Ražnjević.

U konkurenciji malih tvrtki najbolji je Lipić d.o.o. iz Zadra, koji se bavi prodajom prodaja aluminijskih profila i okova. Plaketu je prokuristu Blaženku Lovretiću uručila saborska zastupnica Grozdana Perić. HSTEC je još jednom najbolji u konkurenciji srednje velikih tvrtki. Primajući priznanje od gradonačelnika Zadra Branka Dukića direktor Mladen Šarlija najavio je nastavak ulaganja u zaposlenike, inovativne proizvode i nove tehnologije. Zadarski gradonačelnik pritom je najavio smanjivanje komunalnih doprinosa za proizvodne i turističke djelatnosti do kraja godine. Svečanost je zaključio zadarski župan Božidar Longin.

- Ovogodišnji laureati više su nego dobar primjer onih djelatnosti kojima se naša županija može ponositi i u smjeru čijeg razvoja svi zajedno moramo raditi. Turizam je naša najjača gospodarska grana. Njenu snagu moramo sada još oplemeniti višim stupnjem kvalitete kako ne bismo postali tek destinacija masovnog turizma. Ono što nam donosi nova luka Gaženica kao home port za cruisere veliki je korak upravo prema podizanju kvalitete. To je prilika koju smo dugo čekali i vjerujem da će donijeti znatan iskorak za cijelo naše gospodarstvo, rekao je župan Longin.