Global Ports Holding, najveći svjetski operator luka za kružna putovanja i većinski vlasnik tvrtke Zadar International Port Operations d.o.o., objavio je na Londonskoj burzi privremene rezultate za proteklih 6 mjeseci, zaključno s 30. lipnjem 2018. godine.

Grupa je zabilježila izuzetno pozitivne rezultate u prvoj polovici godine, a poslovanje je i nakon spomenutog razdoblja u skladu s očekivanjima Uprave grupe. Global Ports Holding je većinski vlasnik tvrtke Zadar International Port Operations d.o.o. koja je izabrana na natječaju za koncesiju za novi putnički terminal luke Gaženica, a potpisivanje ugovora o koncesiji očekuje se u tjednima koji slijede, najavljuju iz ove tvrtke.

Ukupni konsolidirani prihodi porasli su za 13,7%, odnosno na 56,6 milijuna USD u navedenom razdoblju, dok je ukupan broj putnika u lukama kojima upravlja GPH porastao je za 6,2%. EBITDA, prihodi prije obračuna kamata i oporezivanja, vezani za poslovanje luka za kružna putovanja porasli su za 45,5%, što je iznad očekivanja.
Značajna nestabilnost turske lire tijekom navedenog razdoblja nije utjecala na rezultate GPH-a jer je poslovanje Global Ports Holdinga globalno, s više od 95% prihoda u stabilnoj valuti.

GPH je izvijestio kako je u prvoj polovici godine dočekao 1.62 milijuna putnika na krstarenjima u lukama u kojima je jedinstveni vlasnik (isto razdoblje 2017.: 1,53 milijuna), što je organski rast od 6,2%. U svim je lukama, uključujući one u kojima GPH ima vlasnički udio - Veneciju, Lisabon i Singapur, GPH dočekao 2,7 milijuna putnika (isto razdoblje 2017.: 2,2 milijuna putnika).

- Nedavno potpisivanje ugovora za luku u Havani predstavlja naš ulazak na to tržište, a veseli nas i nedavni izbor na natječaju za koncesiju upravljanja novim putničkim terminalom u Zadru, što je u skladu s našom strategijom rasta. Veseli nas što ćemo ove godine u našim lukama dočekati rekordan broj putnika i očekujemo da će godiš-nji rezultati poslovanja biti čak i iznad očekivanja, komentirao je Emre Sayin, izvršni direktor Global Ports Holdinga.