ZADAR - Predsjednik Županijske gospodarske komore Dario Jurin prikazao je nikad bolje rezultate poslovanja zadarskog gospodarstva na današnjoj sjednici Vijeća. Imam puno godina i iskustva, ali nikad nisam imao priliku predstaviti ovakve rezultate, pohvalio se Jurin statističkim podacima.

Među ostalim, dosegnuta je povijesna zaposlenost od 60 tisuća na području Županije a plaće i dalje ispod republičkog prosjeka. Zadarska županija ima povećanu dobit od 27 posto i druga je u Hrvatskoj (iza Dubrovačko - neretvanske županije), a prosjek plaće je 4 907 kuna. Ima tu prostora za povećanje, zamolio je Jurin gospodarstvenike koji se i nisu velikom broju odazvali današnjem skupu.

Niske plaće upale su u oči i gradonačelniku Branku Dukiću koji je  zbog toga najavio sastanak s direktorima pa čak i stručni skup. Jedino se prorektor zadarskog sveučilišta Josip Faričić pohvalio s nadprosječnim plaćama 600 zaposlenika, koji bi, kazao je on, htjeli i da su veće.

U strukturi zadarskog gospodarstva očit je pad udjela trgovine u korist turističkog iznajmljivanja i ugostiteljstva. Ribarstvo i poljoprivreda narasli su s 5.1 posto na 8.5 posto udjela. Građevina ima 9 posto udjela dok je 2008. godina, kada je u Zadru jednako bio građevinski boom, snaga građevinske djelatnosti izmjerena je na 12.2 posto udjela zadarskog gospodarstva.