Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Doğuş Grupe potpisao je jučer u Zagrebu ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) koja za 70 milijuna EUR-a dobija približno 25 posto udjela. Time EBRD postaje dioničar tvrtke D Marinas B.V., holding kompanije koja trenutno upravlja mrežom od 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, a koje posluju pod brendom D-Marin. Dvije od  najvećih marina su na zadarskom području - Marina Dalmacija i marina na Boriku.

Turci su se u nautički turizam uključili prije 18 godina. S najnovijom investicijom  od 70 milijuna eura financirat će se razvojni planovi kompanije, uključujući i razvoj upravljanja marinama, buduće akvizicije i razduživanje, najavljeno je u objavi za javnost.

Burak Baykan, predsjednik Uprave D-Marin Hrvatska  podsjetio je kako su suradnju s tom bankom započeli još 2013. godine. Godinu dana poslije  potpisan je  Ugovor o financiranju s Europskom bankom za obnovu i razvoj, koja je zajedno s Erste i Privrednom bankom Zagreb dala Turcima kredit od 30 milijuna eura za obnovu i gradnju marine Dalmacija kao i marine Borik. Radovi u marini Borik  još nisu završeni.

Dogus grupa je  manjinski suvlasnik ACI lanca hrvatskih marina uz Republiku Hrvatsku a najveća im želja postati koncesionari Marine Zadar.