Na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Zadar, krajem travnja evidentirano je 4.906 nezaposlenih osoba što je smanjenje od 15,1% u odnosu na ožujak i smanjenje od 19,3% u odnosu na lani.

Tijekom travnja prijavljeno je 1.120 slobodnih radnih mjesta, što je 18,1% manje u odnosu na ožujak 2018. i 5,3% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. 

Tijekom travnja, očekivano, najtraženije su bile sezonske zaposlenja u turističkom sektoru kojem manjka radne snage. Najviše se tražilo prodavača (162 slobodna radna mjesta), potom slijede konobari (130), poslužitelji (70), čistačice (67), kuhari (39 mjesta) te pomoćni kuhari (35). Zanimljivo je kako su na listi najtraženijih uoči sezone, uz bok turističkim djelatnostima, završili su i doktori medicine za koje je u travnju otvoreno 31 slobodno radno mjesto. Ova brojka poklapa se s nedostatkom kadra na koje već duže vrijeme upozorava Uprava Opće bolnica koja često, zbog nedostatka interesa, poništava i ponovlja natječaje za specijalizante i specijaliste. 

Tijekom mjeseca na zadarskoj burzi rada realizirano je 964 potrebe za radnicima, što je 8,3% više u odnosu na ožujak i 5,4% manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.