Tankerska plovidba 2017. godinu završila je s dobiti. Iako je još u u tijeku revizija financijskih rezultata za 2017. godinu, direktor Tasnkerske Mario Pavić očekuje prihod na razini grupe nešto veći od 740 milijuna kuna, rekao je u intervjuu Privrednom vjesniku.

Tankerska plovidba najveća je hrvatska brodarska kompanija s tradicijom dužom od 60 godina. U svojoj floti ima 12 brodova a operira još sa šest iz brodarske tvrtke Tankerska Next Generation u kojem je Tankerska plovidba vlasnik 51 posto dionica. Ukupna nosivost brodova u grupi je oko 1,1 milijun tona. Ima 750 pomoraca i 75 zaposlenih na kopnu i jedina su privatna pomorska kompanija u međunarodnoj plovidbi koja ima homogenu hrvatsku posadu.

- Nakon rekordno niskog tržišta suhih brodova u prvom kvartalu 2016. godine, u zadnje vrijeme bilježimo oporavak. Obnova puta svile 21. stoljeća, čija je inicijativa potaknuta još 2013. godine, a koja se nedavno počela realizirati, utjecala je na ovaj segment, pogotovo za manje handysize brodove kakve ima Tankerska plovidba. Inicijativa uključuje gradnju luka i obnovu lučkih infrastruktura, te velike građevinske projekte koji potiču proizvodnju, a posljedično i prijevoz, odnosno potražnju za brodovima. U vrijeme krize 2016. godine dio brodara je stavio svoje brodove u raspremu jer je financijski bilo isplativije ne voziti nego voziti. Fiksni trošak premašivao je iznos vozarina.

Zašto vi niste raspremili bulk carriere?

- Mi smo također razmatrali tu mogućnost, ali kako imamo hrvatsku posadu radije smo se odlučili na rezanje troškova, uključujući plaće, nego na raspremu ili prodaju brodova. Imali smo razumijevanje kod pomoraca i sindikata te smo izbjegli najradikalnija rješenja. Premostili smo najgoru krizu i u istom sastavu flote očekujemo povećanje vozarina i vrijednosti brodova.

Što se tiče diversifikacije izvan brodarstva, Tankerska je ulagačl turizam kroz projekt Ninsko blato i u brodoremont kroz Viktor Lenac.

- Imamo koncesiju na 14 hektara zemljišta u Ninskom blatu i pravo gradnje na tom zemljištu. Koncesija traje 70 godina. Trenutačno imamo otvoren međunarodni natječaj u kom tražimo ulagače. Projekt vodi ozbiljna strana konzultantska kuća. Tankerska je pripremila teren za buduće investitore, ali ne namjeravamo se baviti turizmom. Možemo eventualno ostati junior partner. Projekt je vrijedan, koliko, vidjet ćemo.

Koliko je bila vaša investicija u taj projekt?

- Negdje oko tri i pol milijuna eura. Naravno da očekujemo povrat.