Nakon 13 godina Zadar prestaje biti sjedište OTP banke! Nakon integracije sa Splitskom bankom, jedinstvena banka koja će poslovati pod imenom OTP banka imat će sjedište u Splitu, otkriveno je u četvrtak priopćenjem za medije.  

- Transakcijom u svibnju 2017. OTP banka je postala stopostotnom vlasnicom Splitske banke. Od tada se provodi vrlo složeni proces integracije banaka, koji će biti zaključen potpunim spajanjem 1. listopada ove godine. Nakon toga jedinstvena banka će poslovati pod imenom OTP banka Hrvatska i imat će sjedište u Splitu. Spajanjem nastaje četvrta po veličini banke u Hrvatskoj, snažno nacionalno prisutna s razgranatom mrežom poslovnica i bankomata i dominantnom ulogom na jadranskoj obali.

Prije donošenja konačnih odluka o sjedištu i imenu banke provedeno je više opsežnih istraživanja koja su, uz standarde koje sa sobom donosi pripadnost mađarskoj OTP grupi, dovela do ove odluke.

Sa sjedištem u Splitu, banka će i nadalje zadržati nacionalno-lokalni model organizacije koji se do sada pokazao uspješnim. Središnje funkcije banke će, osim u Splitu, i dalje biti u Zadru i Zagrebu, s regionalnim poslovnim središtima u Dubrovniku, Puli, Osijeku i Varaždinu. 

- Spajanjem stvaramo nacionalno snažnog tržišnog igrača, jer nasljeđujemo najbolje karakteristike obiju banaka i njihov vrlo bogati portfelj proizvoda. Uz našu ambiciju razvoja unutar digitalne tranzicije, vjerujemo da ćemo još kvalitetnije i brže rasti nego do sada. Naš se uspjeh i potencijal vidi iz činjenice da smo u ovom vrlo izazovnom vremenu integracije banaka uspjeli ostvariti neto dobit od pola milijarde kuna na razini OTP grupe u Hrvatskoj, izjavio je Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke.

U sklopu procesa integracije, banke se trebaju pripremiti za informatičko-tehnološku te pravnu integraciju. U međuvremenu se izrađuje nova organizacija buduće banke, u skladu s modernim trendovima u bankarstvu, kako bi se osigurala podrška daljnjoj digitalizaciji poslovanja, ali i visokoj razini usluge na koju su klijenti obje banke naviknuti.

OTP banka u Ulici Domovinskog rata kod Višnjika ima sjedište od 10. ožujka 2005. kad je završen postupak preuzimanja Nove banke koja je nastala spajanjem Dalmatinske, Istarske i Sisačke banke. Sjedište Nove banke u Zadar je preseljeno godinu ranije. Još se ne zna kako će ova odluka utjecati na broj zaposlenih djelatnika u Zadru.