ZADAR- Stečajna upraviteljica Edita Đurkin iz Osijeka objavila je na Trgovačkom sudu izvještaj o stanju koje je zatekla u tvrtki SAS Vektor koji je prošlog ljeta, nakon propale predstečajne nagodbe, završio u stečaju.

Tvrtka koja se bavila proizvodnjom brodova, a koju je svojedobno pokrenuo poduzetni socijalistički vizionar Stanislav Antić, završila je u rukama Roberta Škifića kao većinskog vlasnika. Na njega je stečajnu upraviteljicu uputio posljednji direktor Branko Perčinić iz Rijeke. Škifić zbog putovanja u inozemstvo nije bio na primopredaji već je za predaju knjigovodstvene dokumentacije zadužio ženu koja je radila taj posao u SAS Vektoru. Naknadno je predao tri pečata tvrtka koja je svog pogon preselila u Poličnik, navedeno je u izvještaju objavljenom na e-oglasnoj.

Agonija SAS Vektora, čije je internetska stranica aktivna kao da tvrtka normalno posluje, počela je još 2013. godine. Zbog višegodišnjih problema u poslovanju uzrokovanih utjecajem opće gospodarske krize kao i negativnih trendova u djelatnosti male brodogradnje, došlo je do kontinuiranog smanjenja obujma poslovanja kao i problema s tekućom likvidnošću. Kasnilo se s isplatama plaća, račun dužnika bio je blokiran od strane vjerovnika, te je SAS Vektor morao otpuštati zaposlene... navodi se u razlozima za stečaj u izvještaju.

Stečajna upraviteljica je nakon analize stanja SAS Vektora i evidentirala obaveze od ukupno 36.8 milijuna kuna. Najveći vjerovnik je Erste & Steiermärkische Bank Rijeka koja je pokrenula i ovršni postupak na osnovu iznosa od 11.8 milijuna kuna.

Na imovini koja je procijenjena na 26 milijuna kuna upisani su razlučeni vjerovnici: osim banke, tu je Unimar iz Rijeke, Marina Sevices iz Herceg Novog te Porezna uprava. 

Stečajna upraviteljica smatra kako se imovina može prodati. Međutim, to se već godinama pokušava s pogonom, izgrađenim u Antićevo doba na izlazu iz Grada, s procijenjenom vrijednosti nekretnine od 17.5 milijuna kuna. Za novoizgrađeni pogon u Poličniku procjena vrijednosti je 28 milijuna kuna.

Stečajna upraviteljica predložit će za skupštinu vjerovnika među ostalim da se te nekretnine prodaju. Navodi se da nema mogućnosti pokrenuti novu proizvodnju. U Odbor vjerovnika, kako ga je predložila stečajna upraviteljica SAS Vektora, pored Erste banke je Porezna uprava, ispostava u Splitu te Grad Zadar, za koji se na navod bilo kakvo potraživanje od SAS Vektora koji je odavno odselio s lokacije na kraju Grada.