ZADAR - Umjesto Saljanina Ante Marasa (vlasnika Jadranskih pomorskih servisa) od travnja ove godine, novi vlasnici tvornice ribljih konzervi Mardešić u Salima na Dugom otoku su zadarska tvrtka "Pilchardus" i francuski "Chancerelle" te Marina Depolo. Ona je ostala i direktorica te najstarije zadarske tvornice s adresom prebivanja, koja je u sudskom registru upisana na Relji.

Mardešić je jedine tvornice na zadarskim otocima, koja nakon Države dobiva trećeg vlasnika. Uz Francuze, koji znaju što je i cijene jadransku ribu, suvlasnici tvornice su Zadrani. Radi se o  braći Pavlu i Nikoli Paunoviću koji s francuskom tvrtkom  osnivači, ove godine registrirane, tvrtke Pilchardus. Nikola Paunović već je sedam godina suvlasnik zadarske tvrtke za promet ribom Arbacommerce s podružnicom u Labinu. On je sada i predsjednik Nadzornog odbora  Mardešića uz Željka Farkaša iz Brista, kao zamjenika te Jean-François Gabriel Hug.

Novi vlasnici su već započeli s ostvarenjem najave ulaganja u staru tvornicu, koju Saljani nazivaju fabrikom. Od kolovoza, kako je objavljeno na FB Mardešića, traju radovi na rekonstrukciji tvorničke hale u koju stiže i novi pogon za preradu. To sve prati i natječaj za 20-tak radnih mjesta u riboprerađivačkom pogonu od 1.listopada.

Postoji mogućnost zaposlenja tijekom cijele godine te sklapanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme uz predviđen u plaća od 3.300 kuna i određene bonuse, navodi se u pozivu iz Mardešića, koji mora „uvoziti" radnu snagu.

Sve to događa se u 110. godini postojanja tvornice Mardešić koja bi kao tvornica Sardina na Braču trebala postati bolja polovica gospodarstva na najvećem zadarskom otoku. Njima je  preko novih suvlasnika otvoreno i tržište Francuske.