Projektni prijedlog akronima Blue_Boost koji je ŽK Zadar kao nositelj prijavila u ožujku prošle godine na prvi natječaj u sklopu EU programa Interreg ADRION 2014 - 2020 u evaluacijskom je procesu pozitivno ocijenilo programsko ocjenjivačko tijelo te odabralo kao jedan od 35 odobrenih projekata, od ukupno 376 prijavljenih. 

U povodu zaključenja evaluacijskog procesa, Zajedničko tajništvo programa Adrion organizira seminar za vodeće partnere koji će se održati 12 i 13. rujna u Bologni (Italija). Cilj je događaja pripremiti vodeće partnere za nadolazeću provedbu odobrenih projekata te na bilateralnim sastancima predstavnika Zajedničkog tajništva programa Adrion i glavnih prijavitelja proći glavne točke i zaključiti pregovore o konačnom proračunu pojedinog projektnog prijedloga. Na plenarnoj će sjednici te potom na pojedinačnim bilateralnim sastancima u sklopu događaja u ime HGK kao vodećeg partnera projekta sudjelovati predstavnik ŽK Zadar.

Krajnji je cilj Blue_Boost projekta, ukupne prijavljene financijske vrijednosti veće od 1,7 milijuna eura, osnaživanje inovacijskog kapaciteta mikropoduzeća, malih i srednjih poduzeća iz tradicionalnih sektora povezanih s plavom ekonomijom, poput ribarstva, brodogradnje, marikulture ili turizma, ali i onih brzorastućih tržišnih niša poput zelene brodogradnje plave tehnologije (akvakultura i biotehnologija), robotike, praćenja stanja mora, biosigurnosti i drugih. 

S obzirom na značaj tradicionalnih gospodarskih djelatnosti povezanih s plavom ekonomijom za Zadarsku županiju, ŽK Zadar je odlučila prijaviti ovaj projekt koji će, među ostalim, omogućiti tvrtkama da steknu, prošire i razmijene svoja znanja i iskustava te povećaju vrijednost vlastitih proizvoda i usluga. Projekt će se u suradnji sa šest partnerskih organizacija iz Italije, Grčke i Albanije provoditi 22 mjeseca.