Inovativni Zadar protekli je vikend bio domaćin Testivala - najveće konferencije posvećene testiranju softvera u Hrvatskoj koja već niz godina u gradovima diljem zemlje stvara zajednicu testera softvera.

Ponukan iskustvom s međunarodnih konferencija, Testival je 2010. godine pokrenuo Davor Banović, a do sada je gostovao u Osijeku, Zagrebu, Varaždinu, Splitu i Rijeci.

- Shvatio sam da ne postoji konferencija ovakvog tipa u Hrvatskoj stoga sam odlučio pokušati organizirati jednu takvu. Povezao sam se s kolegama i organizirao prvi Testival u Osijeku. U Hrvatskoj nema puno testera, zajednica je to od svega stotinjak osoba. Iznenadio nas je njihov dobar odaziv koji govori o potrebi za razgovorom s kolegama na istoj razini. To je odlična prilika za razmjenu iskustva, poručio je Banović, predvodnik četveročlanog organizacijskog tima.

U zadarskom "poduzetničkom inkubatoru" za vikend se okupilo 39 testera iz svih krajeva Hrvatske, ali i regije. Oni su tijekom dvodnevnog programa poslušali motivacijski govor Alexa Rodionova, člana Watir core teama i kontributora Web QA tima u Mozilli. Konferencija koja kombinira klasičan konferencijski model sa otvorenim formatom i u Zadru je srušila umjetne ograde između predavača i publike.